Beslissing om metro te sluiten viel kort voor explosie in station Maalbeek

Beslissing om metro te sluiten viel kort voor explosie in station Maalbeek

De beslissing om de metro te evacueren werd dinsdag om 8u50 genomen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vrijdag gezegd in de Kamer, waar hij de tijdslijn van de ochtend van de aanslagen schetste. Om 9u11 ontplofte de bom van Khalid El Bakraoui in metrostation Maalbeek. De twee ontploffingen in de vertrekhal van Brussels Airport vonden plaats om 7u58. Onmiddellijk werd de federale beleidscel samengeroepen op het nationaal Crisiscentrum. Rekening houdend met een derde explosie werd zo snel mogelijk geëvacueerd en alles in het werk gesteld voor de medische hulp.

Meteen ging ook een oproep tot algemene verhoogde waakzaamheid de deur uit. Alle openbare vervoersmaatschappijen en de private sector werden geïnformeerd en gesensibiliseerd. Om 8u50 is de beslissing genomen om de Brusselse metro te evacueren. Om 9u04 kondigde het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD dreigingsniveau 4 af voor het hele land. De opdracht werd gegeven om de metrostations en de vijf treinstations in Brussel te ontruimen en af te sluiten voor het publiek. Om 9u05 werd de federale fase van crisisbeheer afgekondigd.

Om 9u11 volgde de explosie in metrostation Maalbeek. De bevolking werd gevraagd zich niet te verplaatsen, om de hulp- en veiligheidsdiensten de ruimte te geven. Ook het bovengronds openbaar vervoer werd stilgelegd, net als het treinverkeer. Het hele MIVB-net werd geëvacueerd.

Uiteindelijk werden ook 400 extra militairen opgeroepen, net als teams van de Quick Reaction Forces. Drie bijkomende teams van ontmijningsdienst DOVO stonden paraat. “De hulpdiensten hebben enorm goed werk geleverd”, besloot Jambon. “Alle hulpdiensten waren snel ter plaatse en hebben hun uiterste best gedaan om slachtoffers te begeleiden of te verzorgen. Ook de politiediensten en militairen die reeds ter plaatse waren, hebben door hun aanwezigheid snel kunnen ingrijpen om slachtoffers en omstaanders te begeleiden en te helpen en nieuwsgierigen op afstand te houden.”

bron: Belga