Philippe Moureaux: “Mogelijk ben ik te voorzichtig geweest bij sociale mix”

Philippe Moureaux, the former socialist mayor of Molenbeek from 1992 to 2012, gestures as he speaks during an interview at his home in Molenbeek on February 17, 2016. / AFP / THIERRY CHARLIER

De vroegere burgemeester van Molenbeek Philippe Moureaux (PS) is “misschien wel te voorzichtig geweest rond de sociale mix”. Dat heeft hij donderdagavond gezegd aan de Franse zender France 2.

Moureaux was te gast in de aflevering van ‘Des paroles et des actes’, die draaide rond de terreurdreiging. Hij verwees in het begin van het gesprek naar het boek dat hij na de aanslagen in Parijs had gepubliceerd over de gemeente Molenbeek.

“Ik leg in het boek uit dat ik na het einde van mijn mandaat (2012, red.) vormen van extremisme heb zien opkomen die ik ervoor nooit had gezien”, zei hij. Op de vraag of hij spijt heeft van bepaalde zaken van tijdens zijn burgemeesterschap antwoordde hij dat hij “misschien te voorzichtig is geweest rond de sociale mix” in zijn gemeente.

De socialist werd er daarop door een andere gast, de voorzitster van de Franse vereniging B’rigade des Mères’, van beschuldigd dat hij zou “geflirt hebben met de salafisten”. “U hebt alle kaarten gespeeld, het racisme, de discriminatie. U hebt uw spel gespeeld en u hebt zich verbrand. En vandaag zijn het de moeders die de prijs betalen”, zei Nadia Remadna.

“Het is waar dat ik goede banden had met de moskeeën, maar het was niet in die moskeeën dat mensen als Salah Abdeslam zijn geradicaliseerd”, zei hij. “Ik heb me altijd sterk gekant tegen de idee van de verwerping van het andere”, benadrukte Moureaux nog.