Madeira: trendy paasbestemming

Madeira ligt op ieders lippen en het aantal nieuwe reisgidsen over het Portugese eiland is nauwelijks te volgen. We zetten de troeven van dit bijzondere eiland op een rijtje.

Flaneren in Funchal

De meeste toeristen trekken vanuit de luchthaven meteen naar de hoofdstad Funchal, zo’n zestien kilometer verder. Een voorsmaakje van het eiland van de eeuwige lente krijg je in de subtropische bloementuinen van het museum Quinta Das Cruzes, het huis van Joao Gonçalves, de ontdekker van Madeira. Kunstliefhebbers zetten hun culturele trip daarna verder in het Museu de Arte Sacra, waar ook meesterwerken uit de Vlaamse schilderkunst hangen. Een bezoek aan Funchal is niet compleet zonder een wandeling langs de Frente Mar (zeedijk). En voetbalfans mogen zeker het CR7 museum niet missen, een eerbetoon aan nationale ster Cristiano Ronaldo.

Als een echte local op de Mercado dos Lavradores

In het oosten van Funchal vind je de grootste markt van de stad. Elke dag (behalve zondag) komen de producenten er samen om hun groenten en fruit aan de man te brengen. Een ideale plek om te proeven van de specialiteiten van het eiland, zoals banana ananaz, papaja en kleine bananen. En mis ook zeker de bereiding van de espada niet, een zwaardvis die ‘s nachts gevangen wordt en een echte delicatesse is in de keuken van Madeira. Onder het toeziend oog van de toeristen maken de marktkramers de vis schoon en fileren hem.

De kleurrijke deuren van de Zona Velha

In de Zona Velha werken alle inwoners enthousiast mee aan het project van de Spaanse kunstenaar José Maria Zyberchama dat bouwvallige voordeuren weer een kleurtje geeft. Het initiatief heeft de ambiance in de wijk radicaal veranderd. En beetje bij beetje dijt het uit, want intussen volgt ook Machico, 25 kilometer ten oosten van Funchal, het voorbeeld van de hoofdstad.

Afdaling in een rieten mand

Met de kabelbaan kan je naar de Monte-wijk klimmen, op 500 meter hoogte. Hier vind je een van dé toeristische attracties van Madeira: een afdaling in een rieten mand. Vroeger reden die karretjes overal op het eiland rond. Ze bieden plaats aan twee passagiers en worden bestuurd door twee mannen met een strohoed. Reken ongeveer 30 euro voor een ritje van 10 minuten, tot in Livramento.

Een stevige wandeling langs de levadas

shutterstock_12 d547a090929 original

Madeira heeft een netwerk van 2.500 kilometer irrigatiekanalen. Je kan die volgen tijdens een aangename wandelroute. Het klassiekste traject verbindt Ribeiro Frio met Portela. Let wel op als je hoogtevrees hebt, want sommige van die ‘levadas’ lopen rakelings langs de afgrond. Onderweg ontdek je nog tal van andere leuke activiteiten en kan je ook geregeld een frisse duik nemen.

Bergen beklimmen in het centrum

De bergen van Madeira bereiken pieken van 1.800 meter hoog. Een echte must is helemaal naar de Pico do Arieiro klimmen bij zonsopgang. Je wordt er beloond met een prachtig uitzicht op Curral das Freiras (Nonnenvallei). Tijdens het traject ontmoet je heel wat locals en bewonder je enkele adembenemende landschappen.

Hoogtevrees overwinnen in Cabo Girao

Zonnekloppers moeten in het westen van het eiland zijn. Een niet te missen attractie daar, is vanuit het hooggelegen Ponta do Pargo kijken hoe de zon ondergaat in de Atlantische Oceaan. Naast de natuurlijke zwembaden die verwarmd worden door het vulkanisch gesteente, kan je jezelf ook trakteren op een echt kippenvelmoment op de glazen loopbrug van Cabo Girao, hoog boven de dieperik.

Het gouden zandstrand van Porto Santo

shutterstock_19 76503174245 original

Madeira heeft trouwens meer dan één eiland voor je in petto. De archipel bestaat ook uit de eilanden Desertas, Selvagens en Porto Santo. Dat laatste ligt wat verder weg, maar is met zijn veertien kilometer lange zandstrook een droombestemming voor liefhebbers van mooie stranden.