VN-expertengroep moet vervolging Noord-Korea onderzoeken

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft woensdag een expertengroep in het leven geroepen voor Noord-Korea, die moet nadenken over manieren om de Noord-Koreaanse leiders te bestraffen voor hun misdaden tegen de menselijkheid.

In de resolutie - die bij consensus werd aangenomen - benadrukt de VN-Mensenrechtenraad "zijn diepe bezorgdheid" over de bevindingen van de VN-onderzoekscommissie, die "op basis van haar verzamelde getuigenissen en verkregen informatie stelt dat het hoogste politieke niveau in Noord-Korea vermoedelijk al decennia lang misdaden tegen de menselijkheid begaat".

De resolutie veroordeelt de "straffeloosheid waarmee de daders deze misdaden plegen", en vraagt het Hoog Commissariaat voor de Rechten van de Mens van de VN om voor een periode van zes maanden, maximum twee onafhankelijke deskundigen aan te stellen om de speciale VN-rapporteur voor Noord-Korea bij te staan.

Concreet moeten de experten de gepaste benaderingen onderzoeken om de verantwoordelijken voor de mensenrechtenschendingen in Noord-Korea aan te duiden. Daarbij moeten ze "concrete verantwoordelijkheidsmechanismen aanbevelen die de waarheid kunnen achterhalen en de slachtoffers van eventuele misdaden tegen de menselijkheid gerechtigheid kunnen brengen", waaronder ook een verwijzing naar het Internationaal Strafhof.

De speciale VN-rapporteur voor Noord-Korea Marzuki Darusman, stelde in zijn rapport in februari dat de situatie op het vlak van mensenrechten in het land niet verbeterd is sinds de publicatie van een VN-onderzoek in februari 2014, waarin de "misdaden tegen de menselijkheid" door het regime veroordeeld werden.

bron: Belga