Vluchtelingencrisis – Finland en Rusland sluiten Noordpoolroute voor migranten

Vluchtelingencrisis - Finland en Rusland sluiten Noordpoolroute voor migranten
Vluchtelingencrisis - Finland en Rusland sluiten Noordpoolroute voor migranten

Rusland en Finland hebben woensdag een akkoord ondertekend voor de tijdelijke sluiting van de noordelijke grenzen voor migranten, waardoor die niet meer via de Noordpool de Schengenzone kunnen bereiken. Dat heeft de Finse overheid gemeld. “Enkel Finse, Russische en Wit-Russische burgers zullen de grens nog kunnen oversteken aan de overgangen van Salla en Raja-Jooseppi in het noorden van Finland”, aldus de overheid. “Het doel van deze beperkingen is om te strijden tegen georganiseerde illegale immigratie.”
De sluiting van de grenzen werd aangekondigd de dag na een onderhoud tussen de Finse en Russische presidenten Sauli Niinisto en Vladimir Poetin. Het akkoord treedt in voege van zodra de juridische modaliteiten geregeld zijn in beide landen. Volgens persagentschap Reuters zullen de grensposten 180 dagen gesloten blijven.
De afgelopen vier maanden zijn meer dan 1.700 asielzoekers, vooral Afghanen en Syriërs, de Schengenzone binnengekomen via de twee grensposten.
Ongeveer 5.500 mensen hebben in 2015 geprobeerd via de moeilijke Noordpoolroute naar Noorwegen te reizen. In december besliste Noorwegen echter om de toegang tot het land te verbieden aan migranten die in Rusland hebben geleefd of die via dat land gereisd waren, en begonnen mensen in die gevallen terug te sturen. Daardoor kwamen sinds het begin van het jaar verschillende migranten terecht in Fins Lapland. Eind januari stopte Noorwegen wel met het terugsturen van de vluchtelingen, nadat het land kritiek had gekregen van de mensenrechtenorganisaties en het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen, omdat het vluchtelingen aan hun lot overliet in het ijskoude noorden van Rusland.
In Finland, een land met 5,4 inwoners, werden vorig jaar 32.000 asielzoekers opgevangen.

Bron: Belga