Thomas De Gendt wint koninginnenrit Ronde van Catalonië

Leestijd 3 min.

Thomas De Gendt (Lotto Soudal) heeft donderdag de koninginnenrit in de 96e Ronde van Catalonië (WorldTour) gewonnen. De 29-jarige Oost-Vlaming had in de vierde etappe, over 172,2 kilometer van Baga naar Porte Ainé, op de slotklim 1:08 voor op de Colombiaan Nairo Quintana. De Australiër Richie Porte finishte als derde op 1:23. Quintana is de nieuwe leider. De 26-jarige Movistar-renner neemt het wit over van de Ier Dan Martin (Etixx - Quick-Step). Hij heeft 8 seconden voor op de Spanjaard Alberto Contador en 17 op Porte, de eindwinnaar van vorig jaar. Martin zakte naar de vierde plaats, op 24 seconden, terug. In het bergklassement nam De Gendt de leiding over van Boris Dron.

In de vierde etappe in de Ronde van Catalonië wachtte de renners een ware beproeving. Na een klimmetje van derde categorie bij de start zat het venijn hem vooral in de staart met drie zware beklimmingen, de Port de Canto (buiten categorie), de Alt de Enviny (1e categorie) en de finish op de Port Ainé (buiten categorie), 1975 meter boven zeeniveau, het hoogste punt van deze rittenkoers, 18,5 km lang, gemiddeld 6,8 procent, maar met stukken van 12 tot 14 procent op het eind.

Enkele renners besloten om het slot niet af te wachten en te anticiperen op al dat klimgeweld. Dat waren Laurens Ten Dam, Pieter Weening, Kristjan Durasek, Ruben Plaza, Alexey Tsatevich, Ben Swift, Imanol Erviti en drie Belgen: Philippe Gilbert, Thomas De Gendt en Boris Dron, de drager van de bergtrui nadat hij de voorbije dagen ook al mee in de ontsnapping was. Het peloton zag weinig graten in deze vroege vlucht en liet begaan. De vluchters verzamelden een maximale voorsprong van bijna elf minuten, maar de opeenvolging van klimmetjes eiste wel zijn tol. Nadat De Gendt de bergpunten had opgeraapt op de Port de Canto, reed hij in de afdaling weg met Erviti. Aan de voet van de derde klim telden de twee één minuut voorsprong op hun vroegere medevluchters.

Achter hen was de Nederlander Weening weggesprongen uit de groep met vluchters en zou hij na een lange tocht vooraan aanpikken en al snel alleen op kop rijden op de slotklim. Lange tijd schommelde zijn voorsprong rond de minuut op het duo De Gendt/Erviti, maar in de slotfase, vanaf ongeveer 4 kilometer voor de top, kreeg de Nederlander het lastig en kon hij nog amper zijn grote verzet ronddraaien. De Gendt had zijn klim beter ingedeeld, liet Erviti achter, reed naar Weening en ging hem op zo'n 1,7 kilometer van de finish met gemak voorbij. De Gendt, die de voorbije twee jaar een patent nam op lange ontsnappingen, maar telkens zonder zege, bewees dat de aanhouder wint en soleerde naar de zege.

In het peloton met favorieten werd leider Daniël Martin bestookt de slotfase. Eerst door de Amerikaan Tejay van Garderen, wat later zag ook Contador, tweede in de stand, zijn kans schoon. De Ier kraakte en moest terrein prijsgeven op een kwartet met het BMC-duo Porte/Van Garderen, Contador en Quintana. Die laatste had nog een eindschot in de benen en sloop ook weg bij zijn rivalen. Hij finishte op 1:08 van winnaar De Gendt. Porte werd derde op 15 seconden van Quintana, Contador vierde in dezelfde tijd als de Australiër. Chris Froome heeft duidelijk nog niet de topvorm te pakken, net zoals woensdag gaf hij enkele seconden prijs en finishte hij als achtste op 1:45, ruim een halve minuut na Quintana. In zijn zog strandde ook Martin op een tiende stek.

Het was dag op dag drie jaar geleden dat De Gendt een zege boekte. Op 24 maart 2013 won hij de zevende etappe in Catalonië.

Vrijdag leggen de renners 197,2 kilometer van Rialp naar Valls af. Twee klimmetjes van tweede categorie, het laatste op zeven kilometer van de aankomst, vormen de hindernissen in de vijfde rit.