Obama brengt eerbetoon aan slachtoffers Argentijnse dictatuur

door
Belga
Leestijd 1 min.

Als eerste Amerikaanse president brengt Barack Obama vandaag een eerbetoon aan de slachtoffers van de Argentijnse militaire dictatuur, met een bezoek aan het herdenkingspark van Buenos Aires. Het bezoek van Obama vindt plaats op de 40ste verjaardag van de staatsgreep van 24 maart 1976, wat in slechte aarde viel bij de tegenstanders van de dictatuur. De controverse hierover werd gesust door de Amerikaanse belofte om de archieven van de CIA en het Amerikaanse leger te openen over deze donkere periode in de geschiedenis van de Zuid-Amerikaanse landen. In de overtuiging dat het leger het best geplaatst was om de opmars van linkse bewegingen te stuiten, ondersteunde Washington destijds verschillende dictaturen in Latijns-Amerika en Argentinië, tot de Democratische president Jimmy Carter voor het pad van de democratisering koos.

Gisteren vroeg Obama geen expliciete vergiffenis voor de banden die de VS hadden met de dictatuur, maar zei hij dat zijn land "de democratie boven de dictatuur" verkiest.

In de muren van het herdenkingspark zijn bijna 9.000 namen gegraveerd van mensen die in het repressiejaar 1976 vermoord of vermist werden. De Argentijnse dictatuur was de bloedigste in de geschiedenis van Zuid-Amerika en duurde zeven jaar.

Bij het vorige bezoek van een Amerikaans staatshoofd aan Buenos Aires, dat van Bill Clinton in 1997, stond de kwestie van de dictatuur niet op het programma.

Bron: Belga