Machtige drugsbaron in Colombia gedood

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een van de machtigste drugsbaronnen van Colombia is tijdens een operatie van de politie in het noordwesten van het land gedood. Jairo de Jesús Durango Restrepo, alias 'Guagua', is in de jungle van het departement Chocó om het leven gekomen, verklaarde politiedirecteur Jorge Hernando Nieto Rojas donderdag op de televisiezender RCN. Volgens de krant El Tiempo doodde een scherpschutter de man, wiens uitlevering werd gevraagd door de Verenigde Staten. Durango was de militaire leider van het misdaadsyndicaat Los Urabeños. Zijn bende zou maandelijks tussen de acht en tien ton cocaïne via Midden-Amerika richting de VS gesmokkeld hebben. 'Guagua' wordt verantwoordelijk geacht voor de verdrijving van indianen en Afro-Colombianen uit hun dorpen. Hij werd beschuldigd van moord, ontvoering en drugshandel.

Na de demobilisatie van de extreemrechtse paramilitaire doodseskaders midden de jaren 2000 sloten vele voormalige leden zich aan bij criminele bendes. Momenteel onderhandelt de linkse guerrillabeweging Farc met de regering over een vredesverdrag. Experten dringen aan op een snelle reïntegratie van de rebellen in de samenleving, om een gelijkaardige ontwikkeling als bij de paramilitaire groeperingen te voorkomen.

Volgens de Colombiaanse regering komen na de vrijlating van enkele gijzelaars ook vredesonderhandelingen met de linkse ELN-guerrillabeweging steeds dichterbij. De rebellen hadden onlangs een ontvoerde militair en een zakenman vrijgelaten. "Deze politieke ontwikkeling opent de mogelijkheid om de fase van formele onderhandelingen aan te vatten", zei minister van Binnenlandse Zaken Juan Fernando Cristo donderdag op radiozender RCN. President Juan Manuel Santos had recentelijk nog gezegd dat de vrijlating van alle gijzelaars een voorwaarde is voor officiële gesprekken. Met de Ejercito de Liberacion Nacional wordt al twee jaar via niet-officiële kanalen onderhandeld. De marxistische rebellen zijn een tijdje geleden een militair offensief begonnen en vallen steeds weer de infrastructuur van het Zuid-Amerikaanse land aan.

bron: Belga