Koning en koningin bezoeken Gasthuisberg in Leuven

door
Belga
Leestijd 1 min.

Koning Filip en koningin Mathilde hebben afgelopen voormiddag een bezoek gebracht aan het Universitair Ziekenhuis in Leuven. Ze bezochten er de afdeling intensieve zorgen en het operatiekwartier. Het koningspaar kreeg onder meer diverse soorten stukken metaal te zien die uit de lichamen van de negentien slachtoffers van de aanslagen werden gehaald. Filip en Mathilde werden opgewacht door Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder, en Rik Torfs, rector van de KU Leuven. Onder luid applaus van personeel en bezoekers werden ze Gasthuisberg binnengeleid. Ze ontmoetten er slachtoffers van de aanslagen, leden van de interventiediensten en verzorgingspersoneel.

Het koningspaar nam veel meer tijd dan gepland en was zienderogen onder de indruk. Vooral in het operatiekwartier, waar ze diverse restanten van spijkerbommen te zien kregen. In een van de potjes zat een metalen scherf van vijf op drie centimeter. "In de lichamen van sommige patiënten zaten tot honderd stukjes metaal, waarvan vele heel minuscuul", vertelde een zorgverlener.

"Voor Gasthuisberg is de aandacht van de koning en de regering een belangrijk signaal", zei professor en thoraxchirurg Paul De Leyn, die Filip en Mathilde begeleidde.

bron: Belga