Karadzic veroordeeld tot 40 jaar cel

Karadzic veroordeeld tot 40 jaar cel

Radovan Karadzic, de leider van de Bosnische Serviërs tijdens de Bosnische burgeroorlog (1992-1995) is door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag veroordeeld tot veertig jaar cel wegens volkerenmoord in Srebrenica en oorlogsmisdaden elders in het land. De straf die de Zuid-Koreaanse rechter Kwon O-gon hem namens het tribunaal oplegde, staat praktisch gezien gelijk aan levenslang. De zeventigjarige politicus en psychiater komt waarschijnlijk nooit meer vrij. De aanklager had in 2014 levenslang tegen Karadzic geëist.

Het tribunaal acht de voormalige president van de Bosnisch-Servische Republiek (Republika Srpska) schuldig aan tien van de elf aanklachten wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en andere oorlogsmisdrijven.

Volgens de Zuid-Koreaanse rechter O-gon Kwon was er onvoldoende bewijs dat Karadzic verantwoordelijk is voor genocide in verschillende oost-Bosnische steden. Wel wordt hij verantwoordelijk gehouden voor misdaden tegen de menselijkheid en etnische zuivering in die gebieden van Bosnische Kroaten en Bosnische moslims.

Hij wordt eveneens verantwoordelijk gehouden voor oorlogsmisdaden als het gaat om de belegering van Sarajevo.

bron: Belga