Juncker: “Laat niemand België de les spellen”

Juncker: "Laat niemand België de les spellen"

De Belgische regering en de veiligheidsdiensten reageren op de aanslagen van dinsdag in Brussel met een professionalisme dat het amateurisme achter zich laat dat we elders kunnen observeren. Dat zegt voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vandaag in een interview met De Standaard. Over de uitvoering van de afgesproken maatregelen in de strijd tegen het terrorisme door de lidstaten, is de Luxemburger minder positief. “Het Europees Parlement draalt met de wetgeving over de uitwisseling van gegevens van luchtvaartpassagiers, terwijl het zich zou moeten haasten”, zegt hij. “Maar had men de aanslagen in Brussel kunnen beletten als dat al was gebeurd, of als de strengere wetgeving op vuurwapens al was goedgekeurd? Ik verzet me ook tegen het gemak waarmee men zegt dat in dat geval de aanslagen niet zouden hebben plaatsgevonden.”

Juncker is ook niet akkoord met het beeld van België als ‘failed state’. “Dat zij die zonder fout zijn, de eerste steen werpen. Er was toch terrorisme in Groot-Brittannië, of in Duitsland in de jaren zeventig en tachtig? Er was terrorisme in Spanje en in Italië, er vielen recentelijk slachtoffers in Frankrijk. Dat men de Belgen de les niet begint te spellen!”

De Commissievoorzitter roept de Belgen tot slot op om trots te zijn op zichzelf, “omdat ze weerstand bieden, de armen niet laten zakken en op een dappere manier blijk geven van tolerantie”.

bron: Belga