Jambon: "Je kan je grote vragen stellen bij een aantal dingen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Als je alle feiten op een rijtje zet, kan je je grote vragen stellen bij een aantal dingen bij Justitie en de afwikkeling ervan en ook bij de politie." Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vandaag gezegd voor de camera van VTM NIEUWS, na de berichten dat hij gisterenavond net als justitieminister Koen Geens (CD&V) zijn ontslag had aangeboden. De premier vroeg hen om aan te blijven. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei gisteren dat Turkije Ibrahim El Bakraoui in de zomer van 2015 had opgepakt aan de grens met Syrië. De man werd uitgewezen en zou vervolgens op een vliegtuig naar Nederland zijn gezet. België en Nederland werden op de hoogte gebracht, maar voorlopig heerst er nog veel onduidelijkheid over hoe dat gebeurde, welke contacten er plaatsvonden en welke informatie precies werd doorgegeven. Vast staat wel dat El Bakraoui zich dinsdag opblies op Brussels Airport.

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon en zijn medewerkers gingen na de uitspraken van Erdogan meteen op zoek naar meer duidelijkheid. "We hebben de hele avond en nacht gewerkt om te achterhalen wat de feiten waren", aldus Jambon, die ook de top van de federale politie raadpleegde.

"Als je alle feiten op een rijtje zet, dan kan je je grote vragen stellen bij een aantal dingen bij Justitie en de afwikkeling ervan en ook bij de politie", moet Jambon toegeven. Hij vond daarom naar eigen zeggen dat hij "zijn politieke verantwoordelijkheid moest opnemen". Ook justitieminister Geens toonde zich bereid op te stappen, bevestigt zijn kabinet.

De premier weigerde hun ontslag evenwel. "Gezien de situatie en de toestand", gezien "de oorlogssituatie", aldus Jambon. Jambon is in elk geval meer dan bereid om verder te gaan. "Als ik dat niet zag zitten, zou ik niet 'ja' gezegd hebben aan de premier", klonk het nog bij VTM. Zijn woordvoerder vult nog aan dat de dreiging "te acuut" is "om het terrein en de troepen te verlaten".

bron: Belga