Human Rights Watch hekelt levensomstandigheden in Piraeus

Human Rights Watch hekelt levensomstandigheden in Piraeus

De ngo Human Rights Watch stelt de abominabele omstandigheden van duizenden vluchtelingen in de Griekse haven Piraeus aan de kaak. “Het gebrek aan betrokkenheid van de overheid, de weinige organisatie, voorraden en informatie, de angst en de vrees van een nieuw akkoord tussen de Europese Unie en Turkije, dragen bij tot onzekerheid en lijden”, aldus de ngo na een bezoek begin maart aan het geïmproviseerde kamp. Human Rights Watch (HRW) gewaagt van ongeveer vijfduizend mensen die zijn aangekomen in de haven en slapen in “smerige, ongezonde en onveilige” omstandigheden in passagiersterminals, hangars of zelfs onder vrachtwagens. Aangezien er geen regeringssteun is, hangen de vluchtelingen af van vrijwilligers voor tenten, dekens, voeding en kledij.

“De levensomstandigheden in Piraeus, waaronder de basishygiëne, zijn verschrikkelijk”, betreurt de ngo. “Zwangere vrouwen, gehandicapte personen en jongere kinderen zitten vast in het ongewisse, zonder waardigheid of hoop”, aldus Eva Cossé, Griekenland-deskundige van HRW.

Vrouwen en kinderen, 65 procent van de aangekomen vluchtelingen, lopen het risico op misbruik en seksueel geweld. Vrouwen hebben geen toegang meer tot basisgoederen voor een waardige hygiëne.

“Het is onvoorstelbaar dat dit lijden en deze ellende in Piraeus plaatsvindt met de officiële stempel van Europese leiders”, aldus Cossé. “Hoelang zullen de Europese regeringen de ogen sluiten voor de schendingen van de mensenrechten die ze creëren?”

bron: Belga