"Dreiging voor aanslagen is niet meer imminent"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De dreiging voor nieuwe aanslagen in België is niet meer imminent. Dat zei Paul Van Tigchelt, directeur van Ocad, nadat het dreigingsniveau verlaagd is van 4 naar 3.

"We evalueerden opnieuw de veiligheidssituatie met politie- en inlichtingendiensten, op basis van de nieuwste inlichtingen", zei Van Tigchelt donderdagavond op een persconferentie. "Die nieuwe evaluatie laat toe het dreigingsniveau te verlagen van niveau 4, waarbij de dreiging heel ernstig is en imminent, naar niveau 3, waarbij de dreiging ernstig is en waarschijnlijk. Reden is dat de dreiging niet meer imminent is."

Ocad nam de beslissing ondanks het feit dat minstens één dader van de aanslagen nog op vrije voeten is. "Dat er nog zeker één dader op vrije voeten is, is één factor voor de evaluatie. Maar er zijn er andere. Nogmaals, met de informatie waarover we nu beschikken, en die voortkomt uit het lopende gerechtelijk onderzoek en het werk van de inlichtingendiensten, kunnen we besluiten dat de dreiging niet meer imminent is."

Van Tigchelt benadrukte dat het gevaar desondanks niet geweken is. "Ook niveau 3 is uitzonderlijk. We riskeren een soort van gewenning te krijgen."

bron: Belga