Antwerpse luchthaven draait zo goed als op maximumcapaciteit

Antwerpse luchthaven draait zo goed als op maximumcapaciteit

Sinds 11.00 uur is Brussels Airlines vanop de regionale luchthaven van Antwerpen gestart met vluchten die normaliter op Zaventem zouden plaatsvinden. Volgens Jan De Raeymaeker, de financieel directeur van de luchtvaartmaatschappij, gaat het om een “huzarenstukje” om op zo’n korte tijd een dergelijke verhuisoperatie uit te voeren. De verhuisoperatie komt er kort na de aanslagen in Brussel, waardoor de luchthaven van Zaventem minstens tot en met vrijdag 25 maart gesloten blijft.

Er worden vijf toestellen in Antwerpen gestationeerd en tien in Luik. “Het gaat om een grote operatie. Het was enorm complex om die op één dag op te zetten. Je moet landingsrechten voorzien, personeel, de afhandeling, catering, enzovoort, maar we hebben gelukkig heel flexibele partners om dit huzarenstukje te realiseren”, zegt De Raeymaeker. “Vanuit Brussel vervoeren we dagelijks normaal gezien zowat 22.000 passagiers, een klein Koning Boudewijnstadion. Doordat niet alle vluchten kunnen worden uitgevoerd is er wel voldoende personeel, maar het is wel kwestie om ze op tijd op de juiste plek te krijgen.”

De reizigers die toekomen op Antwerp Airport worden erg streng gecontroleerd. Buiten wordt onder meer de kofferruimte van wagens doorzocht. In de terminal worden personen gefouilleerd en bagage extra gescreend. Voorlopig vertrok één vlucht met een kleine vertraging. “In totaal vertrekken er vandaag dertien vluchten van Brussels Airlines bovenop de reguliere zeven. We hebben een marge voor de luchthaven ingebouwd, maar zitten toch kort tegen de maximumcapaciteit”, zegt Marcel Buelens, de CEO van de luchthavenexploitatiemaatschappij. “Gelukkig is de solidariteit bij het personeel heel groot.”

Door de extra controles raadt Buelens vertrekkende passagiers aan twee tot drie uur voor vertrek aanwezig te zijn en het gebruik van de eigen wagen zoveel mogelijk te vermijden. Wie toch met de wagen komt en de E19 vanuit Brussel neemt, krijgt het advies de afrit Mortsel net vóór de Craeybeckxtunnel te mijden en door te rijden richting Antwerpen tot aan het station Antwerpen-Berchem en daar richting luchthaven te rijden.

bron: Belga