Aanslag vermeden door antiterreuractie in de buurt van Parijs, verdachte opgepakt

Aanslag vermeden door antiterreuractie in de buurt van Parijs

In Argenteuil, in de buurt van de Franse hoofdstad Parijs, heeft donderdagavond een grote terreuractie plaatsgevonden. Eén persoon is opgepakt, en dat heeft ertoe geleid dat er een aanslag vermeden is in Frankrijk, meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve donderdag. De plannen voor de aanslag waren al in een ver gevorderd stadium, aldus Cazeneuve. “Momenteel linkt geen enkel element deze plannen aan de aanslagen van Parijs of Brussel.”
De politieoperatie gaat donderdagavond nog voort, met huiszoekingen in een appartementsgebouw in Argenteuil. De bewoners van het gebouw werden geëvacueerd. “Er zijn momenteel verkennende operaties aan de gang, zodat de politieagenten in optimale omstandigheden kunnen overgaan tot huiszoekingen in het appartement, de parkeergarage en de gemeenschappelijke ruimtes”, aldus Cazeneuve. Er werd een veiligheidsperimeter ingesteld rond het gebouw.
De man die werd opgepakt is een Fransman, “die ervan verdacht wordt op een hoog niveau betrokken te zijn in dit project. Hij maakt deel uit van een terroristische organisatie die van plan was aanslagen te plegen in ons land”, zei Cazeneuve nog zonder meer uitleg te geven.
“De arrestatie is het resultaat van een minutieuze operatie die enkele weken heeft geduurd en waarbij verschillende middelen werden ingezet voor technische en fysieke observatie, en waarbij nauw werd samengewerkt met de Europese inlichtingendiensten”, klinkt het nog.

bron: Belga