Meerderheid wil onderzoekscommissie

Het ziet ernaar uit dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. Een onderzoekscommissie heeft verregaande bevoegdheden. De oprichting ervan is erg uitzonderlijk. Premier Charles Michel beloofde het parlement alvast de volledige steun van zijn regering.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Het nieuws dat Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf dinsdag opblies op Brussels Airport, vorige zomer werd opgepakt aan de Turks-Syrische grens zorgt voor veel beroering. De man zou nadien door de Turkse autoriteiten op een vliegtuig naar Nederland gezet zijn. België en Nederland werden op de hoogte gebracht, maar voorlopig heerst er nog veel onduidelijkheid over de manier waarop, welke contacten er plaatsvonden en welke informatie precies werd doorgegeven.

"De rol van parlement is naast wetgevend ook controlerend. Die rol moeten we voluit spelen in terreurdossier, met onderzoekscommissie", zo tweette Open Vld-fractieleider Patrick Dewael. Nauwelijks enkele tellen later volgden collega's Peter De Roover (N-VA) en Servais Verherstraeten (CD&V).

"Het parlement moet haar wetgevende maar ook haar controlerol spelen in de strijd tegen terrorisme, door een onderzoekscommissie in te richten", gaf ook MR-fractieleider Denis Ducarme even later aan.

Premier Charles Michel verzekerde zowat gelijktijdig aan Belga dat zijn regering het parlement haar volledige steun aanbiedt. "De regering is bereid om volledige klaarheid te scheppen, om alle schaduw weg te halen en staat klaar om samen te werken met het parlement", aldus de eerste minister. "De regering, en met name de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, zijn beschikbaar om samen met het parlement te werken volgens de modaliteiten waartoe het parlement zal beslissen."