Johan Cruijff (68) is overleden

De legendarische Nederlandse voetballer en coach Johan Cruijff is overleden. Cruijff werd 68 jaar oud en bezweek aan de gevolgen van longkanker.

De Nederlandse voetbalwereld is in rouw: Johan Cruijff, de beste Nederlandse voetballer aller tijden, is overleden. Hij is 68 jaar geworden. Cruijff streed tegen longkanker, maar heeft het gevecht verloren. “Met verdriet moeten wij mededelen dat Johan Cruijff (68), omringd door zijn familie en na een felle strijd tegen kanker, op 24 maart in Barcelona is overleden. Wij vragen u nadrukkelijk om de privacy van de familie te respecteren in deze bedroefde en moeilijke tijden”, liet de entourage van Cruijff weten.

Vorig jaar werd bekend dat Cruijff kanker had. Hij verscheen vervolgens wel een aantal keer in het openbaar, waarbij het erop leek dat hij aan de beterende hand was. Dit kwam mede door de positieve teksten die Cruijff zelf verkondigde. Donderdag is hij in Barcelona alsnog overleden.

Illustere carrière

Cruijff was een jeugdproduct van de Nederlandse ploeg Ajax Amsterdam. In 1999 werd hij door verkozen tot Europees voetballer van de twintigste eeuw. Bij de verkiezing van Wereldvoetballer van de twintigste eeuw eindigde hij als tweede achter Pelé. De voormalige aanvaller en spelverdeler maakte naam met zijn techniek, startsnelheid, handelingssnelheid en spelinzicht. Hij werd drie keer verkozen tot Europees voetballer van het jaar en won ook drie keer de Europacup I. In 1974 bereikte Cruijff als aanvoerder van het Nederlands elftal de finale van het WK, waarin met 1-2 werd verloren van West-Duitsland.

Na een twintigjarige carrière als voetballer, legde Cruijff zich in 1985 toe op het trainerschap. Met Ajax won hij twee KNVB bekers en de Europacup II. Nadat Cruijff begin 1988 ontslag nam bij de Amsterdammers, werd hij trainer bij zijn voormalige werkgever FC Barcelona. Daar vormde hij een elftal dat de geschiedenisboeken inging als het Dream Team en waarmee hij in 1992 de Europacup I wist binnen te halen. Hij wordt ook gezien als de persoon die Barcelona het tiki-taka-voetbal bijbracht en de speelstijl bij alle jeugdploegen van de club invoerde.

Na zijn ontslag in 1996 beëindigde Cruijff zijn trainerscarrière maar bleef hij invloedrijk bij zowel Ajax als Barcelona. In 2009 besloot Cruijff het trainerschap opnieuw op te pakken toen hij werd benaderd voor het bondscoachschap van Catalonië. Deze functie vervulde hij tot en met 2013.

Foto SPO / J. Lago