De mythe van het domme blondje ontkracht

Moppen over domme blondjes, we kennen er allemaal wel eentje. Een nieuwe studie bij 10.878 vrouwen kan hier wel eens een einde aan maken. Zo blijken blondines net een heel klein beetje slimmer te zijn dan vrouwen met bruin, rood of zwart haar.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Elke proefpersoon onderging een intelligentietest. Ook werd de dames gevraagd naar hun natuurlijke haarkleur. Het onderzoek, gepubliceerd in het Economics Bulletin Journal, heeft aangetoond dat het gemiddelde IQ van vrouwen met natuurlijke blonde haren (103,2) hoger is dan vrouwen met een bruine (102,7), rode (101,2) of zwarte (100,5) haarkleur.

“Deze studie levert overtuigend bewijs dat er geen discriminatie van blondines op basis van hun intelligentie zou moeten zijn”, zegt Jay Zagorsky, onderzoeksleider en professor aan The Ohio University, tegen het Australische news.com.au. Zo hebben stereotypes een erg grote impact op het krijgen van een job, promoties en andere sociale ervaringen.

De professor maakt echter wel een kanttekening bij de resultaten. De studie wees uit dat het gemiddelde IQ van blondjes iets hoger ligt. "Maar deze vaststelling is statistisch niet significant. Ik denk dat we niet met zekerheid kunnen zeggen dat blondjes slimmer zijn dan anderen, maar ze zijn zeker niet dommer." De studie werd wel enkel uitgevoerd bij blanke vrouwen.

Hetzelfde onderzoek bij blonde mannen leverde een gelijkaardig resultaat op, ook zij hebben een IQ dat ongeveer gelijk is aan mannen met andere haarkleuren. Volgens Zagorsky kan er echter niet gesproken worden van een genetisch verband tussen haarkleur en intelligentie. Hij verklaart het iets hogere IQ bij blonde dames aan het gegeven dat blondines vaker opgroeien in een woning met meer leesmateriaal dan vrouwen met een andere haarkleur. "Ze hebben daarmee een klein voordeel. Het kan zijn dat ze meer kans hadden om op te groeien in woningen met meer intellectuele stimulatie."

Foto Pixabay