“Tientallen doden” bij Amerikaanse luchtaanvallen op kamp al-Qaida

Bij luchtaanvallen tegen een trainingskamp van terreurgroep al-Qaida in Jemen, zijn gisteren tientallen strijders om het leven gekomen. Dat meldt het Pentagon. Het kamp werd gebruikt door meer dan 70 terroristen van AQAP (al-Qaida op het Arabisch Schiereiland), aldus Pentagon-woordvoerder Peter Cook in een mededeling.

“Deze aanval heeft een slag toegediend aan de mogelijkheid van AQAP om Jemen te gebruiken als uitvalsbasis om aanvallen uit te voeren die Amerikanen bedreigen, en toont aan dat we ons inzetten om al-Qaida te verslaan en zijn veilige haven weg te halen”, aldus Cook.

De Amerikaanse troepen “evalueren het resultaat van het bombardement nog”, maar “onze eerste balans is dat tientallen strijders van AQAP geëlimineerd zijn”, zegt Cook nog.

AQAP is actief in Jemen, waar sinds september 2014 een politieke crisis heerst, toen de Houthi-rebellen de hoofdstad Sanaa veroverden en geleidelijk aan meer gebieden in het land controleerden.

Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten hebben in maart 2015 een offensief gestart tegen de rebellen, die gesteund worden door Iran. Saoedi-Arabië vreest namelijk dat de rebellen zijn rivaal Iran meer macht geven op het Arabische Schiereiland.

Vorige week nog werden meer dan 100 burgers gedood bij een luchtaanval door de door Saoedi-Arabië geleide coalitie.

bron: Belga