Sassou Nguesso zeker van derde ambtstermijn

Sassou Nguesso zeker van derde ambtstermijn

Bij de presidentsverkiezingen in de Centraal-Afrikaanse staat Congo-Brazzaville is president Denis Sassou Nguesso zeker van een derde ambtstermijn. Na telling van ongeveer twee derde van de stemmen krijgt hij zo’n 67 pct achter zich. Dat heeft de kiescommissie laten weten. Uitdager Guy-Brice Parfait Kolelas, een vroegere premier, is goed voor ongeveer 17 procent van de stemmen. De verkiezingen vonden vorige zondag plaats. Om een bijkomende ambtstermijn mogelijk te maken, had Sassou Nguesso in oktober 2015 via een omstreden volksraadpleging de grondwet laten aanpassen. De EU had wegens sterke twijfels over een eerlijke stembusgang geen kieswaarnemers gestuurd.

De vroegere militair Sassou Nguesso regeerde over Congo-Brazzaville een eerste keer van 1979 tot 1992, waarna een burgeroorlog uitbrak. Sinds 1997 zit hij weer in het zadel.

Zowat de helft van de 4,5 miljoen inwoners van het olierijke land wordt door de Wereldbank als straatarm beschouwd. Congo-Brazzaville ligt ten westen van de veel grotere Democratische Republiek Congo, waar zo’n 80 miljoen mensen leven.

bron: Belga