Kranten besteden wereldwijd aandacht aan gebeurtenissen in Brussel

Niet alleen in ons land en de buurlanden, maar wereldwijd zijn de dubbele aanslagen van gisterenmorgen voorpaginanieuws. Overal duiken foto’s op van verweesde slachtoffers onder stof en bloed. Nadat gisterenmorgen al de grote buitenlandse televisiezenders en websites van kranten de gebeurtenissen prominent online volgden, besteden ook de gedrukte buitenlandse kranten vanmorgen uitgebreid aandacht aan de gebeurtenissen.

“Europa in het hart geraakt”, opent Le Figaro. Le Monde houdt het bij “Brussel geraakt door terrorisme” en illustreert dat met een paginabreed beeld van een vernielde vertrekhal op Brussels Airport.

In Nederland titelt De Volkskrant “IS raakt Europa in het hart” en toont het opsporingsbericht van de drie vermoedelijke daders. Het Parool heeft een gelijkaardige kop met de link naar IS, en toont twee verweesde slachtoffers onder stof en bloed. Hetzelfde beeld tonen verschillende andere (Nederlandse) kranten op hun voorpagina, waaronder het Algemeen Dagblad. Trouw analyseert de gebeurtenissen en schrijft “De aanslagen die Brussel wel én niet verwachtte.”

In Groot-Brittannië plaatst The Guardian de uitspraak “Wat we vreesden is gebeurd” van premier Charles Michel vooraan. The Times kopt “bloedbad in Brussel”. Bild bloklettert in Duitsland “We zijn in oorlog”.

In Amerika besteedt de New York Times meer dan een halve voorpagina aan de “Brusselse aanslagen die de Europese veiligheid dooreenschudden”. Maar ook vermeende gebreken bij de Belgische antiterreurdiensten krijgen aandacht op de front. De Washington Post zegt dat de aanslagen “de status van Brussel als centrum van het jihadisme benadrukken”. The Wall Street Journal legt de link met Parijs.

Ook in Rusland wordt veel aandacht besteedt aan de gebeurtenissen. Pravda denkt dat de aanslagen enkel een “training waren voor terroristen”. Ook vraagt men zich in Rusland af of religieuze dan wel politieke motieven aan de oorzaak liggen.

Overzee krijgt de zoektocht naar mogelijke verdachten aandacht in de Australische krant ABC, The Sydney Morning Herald kopt met beelden van vluchtende reizigers in Brussels Airport.

bron: Belga