Europese ministers houden morgen spoedoverleg in Brussel

Europese ministers houden morgen spoedoverleg in Brussel

De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken houden morgen om 16.00 uur in Brussel spoedoverleg over de veiligheidssituatie na de terreuraanslagen in Brussel. Dat heeft het Nederlandse voorzitterschap van de EU meegedeeld. “De ontmoeting is bedoeld om solidariteit met België te tonen, de huidige stand van zaken in de nasleep van de terroristische aanslagen in Brussel te bespreken en een snelle voltooiing en implementering van wetgeving na te streven”, zo klinkt het in een mededeling. De Europese Commissie lanceerde eerder op de dag al een nieuwe oproep aan de lidstaten om meer samen te werken en inlichtingen uit te wisselen via het nieuwe antiterreurcentrum van Europol. Ook wees de Commissie erop dat ze sinds de aanslagen van Parijs al verscheidene voorstellen op tafel heeft gelegd: over de oprichting van een Europese grens- en kustwacht, over een verscherping van de handel in vuurwapens,…

“We vinden het nodig om een kapitaalunie, een energie-unie en een economische en monetaire unie te hebben, maar we denken dat we ook een veiligheidsunie nodig hebben”, zo verwoordde voorzitter Jean-Claude Juncker het na een gesprek met de Franse premier Manuel Valls.

Valls erkende dat meer Europese samenwerking nodig is om de nieuwe terreurdreiging het hoofd te bieden. Zo herhaalde hij zijn vraag aan het Europees Parlement om zo snel mogelijk het licht op groen te zetten voor een PNR-systeem voor de screening van gegevens van luchtvaartpassagiers. Daarnaast zullen de lidstaten op nationaal niveau “de komende jaren op massale wijze moeten investeren in hun veiligheidssystemen”, aldus de premier.

bron: Belga