Eredoctoraatsceremonie en lessen in Antwerpen gaan door, hogeschool schrapt aantal examens

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Universiteit Antwerpen reikt vanavond de jaarlijkse eredoctoraten uit. "Wetenschap zal en mag niet buigen voor de terreur", zegt rector Alain Verschoren. De plechtigheid zelf wordt sober gehouden. Zowel aan de UAntwerpen als aan de andere hogescholen uit het Antwerpse vinden de lessen en activiteiten gewoon plaats. Bij de Karel de Grote-hogeschool zijn een aantal examens afgelast. De uitreiking van de eredoctoraten vindt plaats, maar het programma wordt aangepast. "Het feestelijke aspect laten we achterwege, onder meer op de receptie achteraf", zegt Verschoren. "We passen ook de muziek aan tijdens de ceremonie en we houden een minuut stilte uit respect voor de slachtoffers van het blinde geweld. De wetenschap zal niet buigen voor terreur. We maken zo ook duidelijk dat hoop sterker is dan angst."

De lessen aan de universiteit vinden ook gewoon plaats, al zijn er deze namiddag sowieso al heel wat lessen geschrapt om studenten de kans te geven naar de speciale masterclasses van de eredoctorandi te gaan. De eregasten zouden waarschijnlijk allemaal tijdig in het land raken.

Ook bij andere Antwerpse hogeronderwijsinstellingen, zoals AP Hogeschool, Thomas More- en de Karel de Grote-hogeschool, gaan de lessen gewoon door. "Een aantal examens wordt geannuleerd. Lessen gaan wel door, maar sommige zijn niet verplicht, dus daar hoeven studenten niet per se naartoe te gaan", zegt woordvoerder Inge Lories van de Karel de Grote-Hogeschool.

Bij Thomas More benadrukt men dat er psychosociale ondersteuning is voor wie dat wil. Ook wordt met studenten gekeken naar solidariteitsacties, zoals witte lintjes of het voorzien van krijt voor tekeningen zoals op het Beursplein in Brussel.

Ten slotte mag een middelgroot evenement van een Antwerpse studentenkoepel op het Theaterplein naar aanleiding van studentenverkiezingen vanmiddag plaatsvinden. Het evenement van gisteren, op de Ossenmarkt, was afgelast.

bron: Belga