“El Bakraoui niet uitgeleverd, maar teruggewezen naar Nederland”

El Bakraoui niet uitgeleverd, maar teruggewezen naar Nederland

Minister van Justitie Koen Geens heeft in het Journaal op Eén gereageerd op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die verklaarde dat Ibrahim El Bakraoui in juni is opgepakt in Turkije en weer werd vrijgelaten door België. “Het is zeker geen uitlevering geweest”, aldus Geens. “Het gaat meer dan waarschijnlijk om een terugwijzing aan de Syrische grens door Turkije.” “Op dat moment was de betrokkene bij ons niet bekend voor terrorisme, hij was een crimineel van gemeen recht die voorwaardelijk was vrijgelaten”, zegt Geens. “Toen hij werd teruggewezen zou dat volgens de info die het federaal parket mij heeft meegedeeld naar Nederland zijn geweest en niet naar België.”

“Ik weet niet zeker of België op de hoogte was”, zei de minister voorts. “Ik weet wel dat hij naar Nederland is teruggewezen door Turkije.”

De verdachte werd in België in 2014 vervroegd vrijgelaten en weer opgespoord omdat hij de voorwaarden van die maatregel had geschonden. De Belgische diensten kregen hem echter niet meer te pakken. “Het is juist dat het niet makkelijk is om mensen die zich op een flagrante manier niet houden aan hun voorwaarden, zoals bij mijnheer Bakraoui waarschijnlijk het geval is geweest, terug in de cel te krijgen”, zei Geens daarover.

bron: Belga