Dreigingsniveau blijft op 4

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het dreigingsniveau blijft voorlopig gehandhaafd op het hoogste niveau 4. Dat zei Paul Van Tigchelt, directeur van Ocad, op een persconferentie. Het dreigingsniveau werd vlak na de aanslagen in Brussel en Zaventem verhoogd van niveau 3 naar 4, vanwege een risico op nog meer aanslagen. Later op de dag werd dat bevestigd tijdens een Nationale Veiligheidsraad. Vanmorgen zat Ocad samen met de politie- en inlichtingendiensten om de dreiging opnieuw te evalueren, op basis van de recentste ontwikkelingen. "We besloten om het niveau op 4 te behouden", zegt Van Tigchelt. "Dat betekent dat de dreiging zeer ernstig en imminent is."

Over de concrete redenen voor het handhaven van het hoogste dreigingsniveau kon Van Tigchelt weinig zeggen, om het lopende onderzoek niet te schaden. "Maar het heeft er vooral mee te maken dat er nog een aantal personen, die mogelijk betrokken zijn bij de aanslagen van gisteren in ons land, nog niet zijn gearresteerd en dus mogelijk een gevaar betekenen."

Op basis van het dreigingsniveau neemt het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken, in samenspraak met de lokale, regionale en federale bestuurlijke autoriteiten de nodige maatregelen. Volgens Alain Lefevre, directeur-generaal van het Crisiscentrum, werden tijdens verschillende vergaderingen de veiligheidsmaatregelen voor de luchthavens, haven van Antwerpen en verschillende strategische plaatsen besproken.

"Ook het openbaar vervoer is in Brussel hervat, met versterkte veiligheidsmaatregelen", zei Lefevre tijdens de persconferentie. "De stations zijn open, op Schuman na. De bovengrondse voertuigen rijden en de metro eveneens, maar beperkt vandaag in veertien stations met toegangscontrole. Brussels Airport blijft toe tot nader order. In de andere luchthavens zijn er versterkte controles. Ook de aanwezigheid van politie en leger is versterkt op strategische plaatsen, maar ook in stadscentra en voor 'soft targets'."

Lefevre benadrukte ook dat het noodnummer 1771 open blijft.

bron: Belga