Brussels Airlines zoekt vluchtmogelijkheden op andere luchthavens

door
Belga
Leestijd 2 min.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines is op zoek naar mogelijkheden om met haar vliegtuigen uit te wijken naar andere luchthavens, in binnen- en buitenland. Door de sluiting van Brussels Airport na de aanslagen gisterenochtend, moesten al circa 450 vluchten geannuleerd worden. De luchthaven in Zaventem is de thuisbasis van Brussels Airlines en de sluiting ervan treft de maatschappij dan ook erg hard. Dinsdag moeten bijna 200 vluchten geannuleerd worden. Vandaag waren dat er 250, wat gevolgen had voor 22.000 passagiers, aldus de maatschappij.

Omdat de luchthaven ook morgen zeker gesloten blijft voor passagiersvluchten, is Brussels Airlines op zoek naar alternatieven. "We zijn koortsachtig scenario's aan het uitwerken om Brussels Airlines-vluchten via andere luchthavens te laten verlopen", zegt woordvoerder Geert Sciot. "Een complexe operatie", voegt hij toe, omdat er overlegd moet worden met luchthavens, andere maatschappijen, afhandelaars, enzovoort.

Vijf langeafstandsvliegtuigen zijn deze namiddag alvast leeg vertrokken richting Afrika. "Zij zullen met gestrande passagiers vanuit Afrika opnieuw naar Europa vliegen van zodra dit operationeel mogelijk is en toegelaten wordt", aldus nog Sciot. Mogelijk zullen ze daarbij uitwijken naar buitenlandse luchthavens.

Voor Europese vluchten bekijkt Brussels Airlines de mogelijkheden op regionale luchthavens, zowel in België als "in het grensgebied".

Passagiers die door de vele annuleringen gestrand zijn, kregen hotelovernachtingen en maaltijden aangeboden. Indien mogelijk konden ze via andere luchthavens en met andere maatschappijen hun reis voortzetten.

Reizigers die een ticket hebben voor een vlucht tussen nu en 28 maart en liever niet meer willen reizen, kunnen hun ticket gratis omboeken of kunnen het terugbetaald krijgen.

Brussels Airlines raadt klanten aan in eerste instantie via zijn website informatie in te winnen.

bron: Belga