Nieuwe balans: 32 doden en 270 gewonden

A private security guard helps a wounded women outside the Maalbeek - Maelbeek metro station in Brussels on March 22, 2016 after a blast at this station located near the EU institutions. Belgian firefighters said at least 26 people had died after "enormous" blasts rocked Brussels airport and a city metro station today, as Belgium raised its terror threat to the maximum level. / AFP / Michael VILLA

Bij de aanslagen van gisteren zijn er officieel 32 doden gevallen. Op de luchthaven van Zaventem vielen er 16 doden en 16 in het treinstation van Maalbeek. Er raakten ook om en bij de 270 mensen gewond. Op dit moment verblijven de slachtoffers voornamelijk in de ziekenhuizen van Antwerpen, Leuven en Neder-over-Heembeek.

De voorlopige balans van de bloedige aanslagen is 32 doden en ongeveer 260 gewonden. De identificatie verloopt nog steeds erg moeilijk. “Sommige mensen worden in slaap gehouden of zijn op intensieve, of ze hebben zeer zware verwondingen. Er zijn ook mensen waarvan men vermoedt dat ze slachtoffer zijn, maar waarvan nog geen fysiek bewijs gevonden is”, verduidelijkt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Extra moeilijkheid is dat het om slachtoffers uit erg veel landen gaat. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) komen de slachtoffers uit zeker 40 verschillende landen. Alle betrokken ambassades zijn gecontacteerd.

Eerste zorg is de toestand van de slachtoffers, onderstreepte De Block nog. “De patiënt primeert, pas daarna volgt de identificatie”, aldus de huisarts-minister, die beklemtoont dat eerst de familie zal worden ingelicht. “Het is afwachten en de patiënt laten primeren om zo goed mogelijk te zorgen voor de overlevingskansen.”

Slachtoffers in Antwerpen

Zes slachtoffers kwamen in het Stuivenbergziekenhuis terecht. Eén van hen verblijft op intensieve zorg, maar zijn toestand is stabiel. Een tweede slachtoffer verblijft op een gewone kamer en nog vier anderen werden opgevangen in het brandwondencentrum. Ook hun toestand is stabiel.

Twee andere patiënten werden opgevangen in het Middelheimziekenhuis in Antwerpen. Zij zijn beiden buiten levensgevaar. Het gaat om twee personen: de ene heeft een oogwonde en de andere een complexe beenbreuk. Die laatste verblijft nog op intensieve zorg.

Slachtoffers in Neder-over-Heembeek

“Veertien gewonden van de aanslagen op luchthaven Brussels Airport en in het Brusselse metrostation Maalbeek worden momenteel nog in het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-over-Heembeek behandeld. De helft van hen zijn buitenlanders”, zegt directeur Guy Borgers. “Vijf mensen liggen momenteel op highcare en zijn er erg aan toe. Negen mensen liggen op mediumcare en zijn zwaargewond en nog eens drie mensen worden nog verzorgd voor lichte verwondingen.”

Slachtoffers in UZ Leuven

In het UZ Leuven campus Gasthuisberg worden momenteel 17 slachtoffers van de aanslagen verzorgd, van wie er 4 in kritieke toestand verkeren. Dat meldt het UZ Leuven. Direct na de aanslagen werden dinsdag in eerste instantie 7 slachtoffers naar dit ziekenhuis gevoerd, maar sindsdien werden er nog een tiental anderen van andere ziekenhuizen overgebracht. Ook in het Universitair Ziekenhuis van Gent en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst worden nog gewonden verzorgd, maar niemand verkeert in levensgevaar.

Foto AFP / M. Villa