Tot 4 uur huiszoekingen in Schaarbeek

Police officers carry out searches in Schaerbeek - Schaarbeek district, on March 22, 2016, following triple bomb attacks in Brussels that killed about 35 people and left more than 200 people wounded. Belgian police today found a bomb and an Islamic State flag during a search of a Brussels apartment carried out hours after deadly attacks in the Belgian capital that killed around 35 people, prosecutors said. "The searches that took place in the Schaerbeek (district) found an explosive device containing among other things nails," the federal prosecutor said in a statement. / AFP / PATRIK STOLLARZ

De huiszoekingen in Schaarbeek, in de omgeving van het station, zijn deze ochtend rond 04 uur volledig beëindigd. De grootste operatie was al kort na middernacht achter de rug, toen de veiligheidszone in de wijde omgeving werd opgeheven, maar daarna waren nog lange tijd onder meer leden van het gerechtelijk lab in een gebouw te zien.

De huiszoekingen in Schaarbeek, in op zijn minst een gebouw in de Max Roosstraat, begonnen volgens ooggetuigen al in de vroege namiddag. Tot ongeveer 20uur cirkelden verschillende helikopters boven de omgeving en waren er speciale eenheden van de federale politie ter plaatse. Nadien viel aan de rand van de veiligheidszone onder meer op dat voertuigen van Dovo herhaaldelijk af- en aanreden.

Kort na middernacht werd uiteindelijk de veiligheidszone in de omgeving opgeheven en vertrokken de meeste politiediensten. Alleen voor één gebouw, op de hoek van de Max Roosstraat en de Maurice des Ombiauxstraat, werden kijklustigen nog op afstand gehouden. Het leek dat de huiszoekingen achter de rug waren, maar toch duurde het nog tot zeker 04.00 uur voor er geen activiteit meer te bespeuren was in het gebouw. Leden van het gerechtelijk lab waren er nog te zien, vooral op de derde en vijfde verdieping, en ook Dovo en de Civiele Bescherming kwamen nog even met een voertuig ter plaatse.

Het federaal parket deelde al mee dat bij huiszoekingen in Schaarbeek IS-attributen en explosief materiaal werden gevonden. Burgemeester Bernard Clerfayt zei dat een gebouw dat doorzocht werd recent van eigenaar was verwisseld en dat de nieuwe eigenaar het verhuurde aan «gens de passage», ofwel mensen die maar kort in de gemeente zouden verblijven.

Voor de bewoners was er intussen opvang voorzien in een gebouw in de Anatole Francestraat en later in een sportzaal van in het stadion van voetbalclub Crossing Schaarbeek. Maar kort na middernacht konden bussen hen al terugbrengen naar hun buurt.