President Rohani vervangt traditionele goudvis met sinaasappel

Iran viert momenteel Noroez, het Perzische nieuwjaars- en voorjaarsfeest. Daarbij hoort de Haft Sin, een tafel die versierd wordt met tal van symbolische zaken zoals munten voor voorspoed en rijkdom en beschilderde eieren voor vruchtbaarheid.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Traditioneel staat er ook een goudvis op de tafel. Die symboliseert leven en wordt op Siezda Bedar, de dertiende dag en laatste dag van de feestelijkheden, vrijgelaten in het wild. Goudvissen zijn daar echter niet op voorzien en sterven meestal snel na hun vrijlating.

Dierenrechtenactivisten roepen daarom al een tijdje op om met het gebruik te stoppen of om de levende vis te vervangen door een plastic exemplaar. De Iraanse president Rohani geeft daar nu gehoor aan, al vervangt hij de vis door een sinaasappel in de vissenkom te leggen.

Zijn daad wordt positief onthaald. Vice-president Masumeh Ebtekar, die ook aan het hoofd staat van de nationale milieubeschermingsorganisatie, vindt nog meer symboliek in de opstelling van Rohani. Aangezien er geen water in de kom zit, beweert Ebtekar dat Rohani oproept om water te besparen.