Australische premier flirt onbewust met satire

De Australische premier Malcolm Turnbull bewees deze week nog maar eens dat politici kunnen uitblinken in holle frasen toen hij zijn relatie met de voormalige eerste minister omschreef. Zijn beschrijving is haast hetzelfde als een slogan uit een satirische reeks.

“Continuity and change” (continuïteit en verandering), dat waren de woorden die Malcolm Turnbull gebruikte om zijn relatie met Tony Abbott te beschrijven. Blijkbaar wist hij niet dat de satirische televisieshow ‘Veep’ de slogan ‘Continuity with change’ (continuïteit met verandering) populariseerde.

Julia Louis-Dreyfuis (foto), de hoofdrolspeelster in ‘Veep’, liet via Twitter al weten dat ze met stomheid geslagen is nadat de uitspraak van Turnbull haar ter ore kwam.

Schrijver Simon Blackwell kan hartelijk lachen met de situatie. Aan The Guardian vertelde hij dat ze de slogan bedachten toen de art director er eentje nodig had voor de zijkant van een campagnevoertuig te versieren. “Het moest zo een zo hol mogelijk zin zijn, die twee tegenovergestelde begrippen met elkaar verbindt. Het mocht absoluut niets zeggen, terwijl het toch diep en betekenisvol moest overkomen. De slogan kon niet dwaas genoeg zijn, al moest die wel geloofwaardig blijven.”, getuigt Blackwell.

“Het personage wil alles zijn voor iedereen. Ze wil het Amerikaanse volk geruststellen dat er geen crisis is nadat de president aftreedt en tegelijkertijd fris en progressief overkomen. Ik kan er hartelijk om lachen dat de mensen rondom de Australische premier diezelfde denkoefening gemaakt hebben en uiteindelijk dezelfde betekenisloze zin bedachten”, besluit Blackwell.