“Abdeslam moest zich ook opblazen in Brussel”

(FILES) This file photo taken on November 15, 2015 shows a handout picture released in a "appel a temoins" (call for witnesses) by the French Police information service (SICOP) on November 15, 2015 of Abdeslam Salah, suspected of being involved in the attacks that occured on November 13, 2015 in Paris. A police operation was underway on March 18, 2016 in the Brussels area home to key Paris attacks suspect Salah Abdeslam whose fingerprints were found in an apartment raided this week, the federal prosecutor's office said. / AFP / POLICE NATIONALE / dsk

De terreurverdachte Salah Abdeslam had normaal gezien deel moeten uitmaken van de kamikazes in Zaventem en Brussel. Dat heeft CNN vernomen van Belgische onderzoekers.

Volgens de onderzoekers moest Abdeslam aanvankelijk deel uitmaken van de zelfmoordcommando’s. Maar toen zijn schuilplaats in Vorst werd ontdekt, viel dat plan in duigen. Ook jihadkenner Pieter Van Ostaeyen vermoedt dat de aanslagen minstens een week vervroegd zijn door de arrestatie van Abdeslam. Volgens de terreurdeskundige redeneerden de terroristen dat er niet langer gewacht kon worden voor hun volledige terreurcel ontmaskerd zou worden, dus voerden ze de aanslag versneld uit.

“Aanslagen gepland voor paasmaandag”

VTM Nieuws-journalist en terreurexpert Faroek Ozgünes beweert eveneens dat de aanslagen oorspronkelijk gepland waren op paasmaandag. “Eigenlijk was het de bedoeling om op paasmaandag toe te slaan, zo is ons bevestigd door bronnen dichtbij het onderzoek”, aldus Ozgunes. “Dat is een symbolische dag, een christelijke feestdag. De plannen zijn vervroegd omdat Salah Abdeslam is opgepakt en omdat de vrees bestond dat hij zou gaan praten en dat dat zou leiden naar die plannen.”

“Abdeslam heeft niets over de aanslagen tegen de politie verteld”, gaat hij verder. “Hij werd meteen ondervraagd, nergens waren alarmerende berichten. Als dit klopt, is Abdeslam medeplichtig aan de aanslagen. En dan denk ik dat hij eerst een proces in België krijgt, voor hij wordt uitgeleverd aan Frankrijk.”

De ontstekingsmechanismen die aangetroffen werden in de schuilplaats van Abdeslam in Vorst, zouden volgens politiebronnen ook bedoeld geweest zijn om bij de aanslagen te gebruiken.

Verdere aanhouding

Normaal gezien moet de raadkamer morgen beslissen over de verdere aanhouding van Abdeslam, maar de terreurverdachte zal dan niet voor de raadkamer verschijnen. Zijn advocaat, Sven Mary, heeft om uitstel gevraagd, vanwege de beperkte tijd die hij had om het uitgebreide dossier door te nemen.