Vlaamse primeur: mobiele trajectcontrole

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts investeert in iets gloednieuws: mobiele trajectcontroles die overal kunnen worden ingezet. Daarvoor worden nieuwe camera’s ontwikkeld. Kostprijs: 285.000 euro. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste nieuws vanmorgen. De mobiele trajectcontroles zijn een primeur. “Het toestel moet nog worden ontwikkeld”, zegt Weyts. De N-VA-minister hoopt dat de ‘uitvinding’ dit jaar nog op punt staat. Hij wil 285.000 euro investeren in de ontwikkeling. Dat antwoordde hij op een schriftelijke vraag van sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke. Weyts wil camera’s die op verplaatsbare houders worden gemonteerd. Nadeel is wel dat je de toestellen bij elke nieuwe controle weer moet ijken. Eenmaal ontwikkeld wil Weyts proefprojecten uitrollen.

Het grote voordeel is dat je die mobiele trajectcontroles in heel Vlaanderen kan inzetten. Weyts gelooft dat het voor een fundamentele gedragswijziging kan zorgen: “Het moet echt een gewoonte worden om altijd en overal onder de limiet te blijven.”

Er komen dit jaar ook nog acht nieuwe, vaste trajectcontroles op gewestwegen in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Dat brengt het totale aantal op 28. Sp.a’er Vandenbroucke juicht de inspanningen van Weyts toe, maar zegt wel dat het hoog tijd wordt dat de minister met een totaalplan over verkeersveiligheid komt.

bron: Belga