Verschillende (openbare) gebouwen in Brussel houden deuren dicht

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als gevolg van de explosies vanochtend op de luchthaven van Zaventem en in Brussel en door het optrekken van het alarmniveau tot 4 - het hoogste niveau - hebben tal van openbare gebouwen in Brussel hun deuren voor het publiek gesloten. Zo blijven de justitiegebouwen rond het Poelaertplein dinsdag gesloten. Ook de musea blijven dicht. Een aantal winkels heeft beslist niet te openen, ook al had federatie Comeos momenteel geen informatie ontvangen. Kort na 9 uur sloten de deuren van de verschillende justitiegebouwen rond het Poelaertplein in Brussel. Dat zal zo ten minste de rest van de dag blijven. Het Brusselse justitiepaleis en het Portalisgebouw, waar onder meer het parket is gehuisvest, zullen vandaag gesloten zijn, bevestigt Ine Van Wymeersch, woordvoerder van het Brusselse parket.

Ook meerdere winkels hebben beslist niet te openen. Zo blijven de IKEA-warenhuizen van Zaventem en Anderlecht gesloten. "Wij volgen van nabij de veiligheidsinstructies van de bevoegde instanties en we blijven de evolutie van de toestand volgen in de andere warenhuizen", meldde de keten in een persbericht.

Gevraagd naar de sluiting van andere winkels in Brussel, beschikte Comeos, de federatie van de handel en de dienstensector, momenteel over geen informatie.

Alle musea in de hoofdstad blijven dinsdag gesloten, net als Autoworld en het Atomium. De leeszalen van het Rijksarchief in Brussel blijven dicht voor het publiek. Het Paleis voor Schone Kunsten, het Jubelparkmuseum, het Stripmuseum en alle andere Brusselse musea houden dinsdag hun deuren gesloten.

Landskampioen voetbal AA Gent, die in het Flageygebouw de opname van een strijdlied had voorzien met het Brussels Philharmonic orkest, het Vlaams Radiokoor en Miguel Wiels, blies dat plan af tot een latere datum.

Alle markten in de stad Brussel zijn tot nader order gesloten, meldde schepen van Economische Zaken Marion Lemesre.

Ook de bioscopen van Kinepolis en UGC zijn gesloten.

De voor dinsdagavond geplande concerten van Baroness + Vitamin X en Sirius Plan in de Ancienne Belgique zullen niet plaatsvinden, uit respect voor de slachtoffers en de veiligheid van onze bezoekers. De concerten in het Koninklijk Circus gaan evenmin door.

Alle instanties wachten de raad van de Nationale Veiligheidsraad af en volgen de situatie onder terreurniveau 4 op van dag tot dag.

bron: Belga