"Spoedprocedures werden correct gevolgd"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"De spoedprocedures zijn correct gevolgd. We blijven alles in het werk stellen om de slachtoffers te helpen, aangezien de interventies nog steeds lopen." Dat stelt Brussels staatssecretaris voor Dringende Medische Hulp Cécile Jodogne in een mededeling. Ze had lof voor het werk van de hulp- en veiligheidsdiensten. "We zijn allen geschokt door deze golf van geweld", aldus nog de staatssecretaris. Jodogne gaf een overzicht van de tussenkomst van de Brusselse brand- en hulpdiensten. Die werden door de brandweer van Zaventem na de aanslag op de luchthaven ter versterking opgeroepen. Een kwartier nadien was een tiental voertuigen ter plaatse. Vrij snel kwamen daar nog een tiental ziekenwagens, waarvan een aantal met een arts aan boord, bij.

Om 9.12 uur kwam dan de oproep voor de aanslag op het metrostation in het station Maalbeek. Om 9.33 uur waren de eerste voertuigen ter plaatse. De interventie diende een tijd onderbroken te worden voor ontmijningswerkzaamheden.

De brandweerlui die van wacht waren, werden snel ter versterking opgeroepen. Daarnaast boden tientallen spuitgasten zich ook vrijwillig aan in de kazernes en vooruitgeschoven posten. Ook ziekenwagens van Ter Hulpe, Namen en Henegouwen kwamen ter versterking naar de hoofdstad. De gewonden werden naar verschillende ziekenhuizen gevoerd, terwijl de slachtoffers met brandwonden naar het militair ziekenhuis van Neder-over-Heembeek en andere gespecialiseerde brandwondencentra werden overgebracht.

bron: Belga