Race Witte Huis – Donald Trump wil “catastrofale akkoord met Iran” opheffen

Als hij president van de Verenigde Staten wordt, wil Donald Trump het “catastrofale akkoord met Iran” over zijn nucleaire programma opheffen. Dat beloofde de kandidaat bij de Republikeinse voorverkiezingen maandag aan AIPAC, de grootste Israëlische belangengroep in de VS. Ook pleitte hij voor de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, en voor een kleiner engagement van de VS in de NAVO. “Mijn eerste prioriteit is de opheffing van het catastrofale akkoord met Iran”, zo zei Trump op de jaarijkse bijeenkomst van het American Israeli Public Affairs Committtee (AIPAC).
Op nieuwszender CNN deed hij maandag de belofte om Jeruzalem “vrij snel” te zullen erkennen als de hoofdstad van Israël, en om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen als hij president wordt. “Niemand is een grotere voorstander van Israël dan ik. We moeten Israël beschermen”, zo zei Trump aan CNN, die ook zei een tweestatenoplossing te willen.
Washington beschouwt, net als de rest van de internationale gemeenschap, Tel Aviv als de hoofdstad van Israël. De kwestie van het statuut van Jeruzalem is al bijna zeventig jaar een heikel thema in de internationale politiek.
In een ander interview met Washington Post zei Trump maandag dat hij de rol van de Verenigde Staten binnen de NAVO wilde verkleinen. “We kunnen ons het niet langer veroorloven. (…) De NAVO kost ons een fortuin, en ja, we beschermen Europa met de alliantie, maar we geven ook enorm veel geld uit.”

Bron: Belga