Ons land is getroffen door blinde, gewelddadige en laffe aanslagen, zegt premier

“Ons land en onze burgers zijn getroffen door blinde, gewelddadige en laffe aanslagen.” Dat heeft premier Charles Michel kort voor de middag verklaard. Hij lanceerde een oproep om de kalmte te bewaren en solidair te zijn. Geflankeerd door federaal procureur Frederik Van Leeuw en verschillende regeringsleden bevestigde premier Michel dat er dinsdagmorgen twee explosies hebben plaatsgevonden op de luchthaven van Zaventem, waarvan er één vermoedelijk werd veroorzaakt door een kamikaze. Een half uur later vond een nieuwe aanslag plaats in het metrostation Maelbeek.

De eerste gedachten van de premier gaan uit naar de slachtoffers, hun families en naar mensen die wachten op nieuws van hun naasten. De focus van de regering ligt in de eerste plaats op de behandeling van de slachtoffers, hun evacuatie naar ziekenhuizen en de beveiliging van de gevoelige plaatsen.

De eerste minister sprak van doden en gewonden, onder wie ook zwaargewonden. Details kon hij nog niet kwijt. Ook of er een verband bestaat tussen de aanslagen en de arrestatie van Salah Abdeslam vorige vrijdag, gaf de premier geen informatie.

bron: Belga