Militaire missie van EU in Mali aangevallen

Het hotel in Bamako waar de militaire instructeurs van de Europese missie verblijven die het Malinese leger opleiden (EUTM), werd maandagavond aangevallen. De aanvallers werden uitgeschakeld, waarbij een van hen om het leven kwam. Het hotel ligt dichtbij het Radisson Blu-hotel, waar op 20 november een terroristische aanslag plaatsvond waarbij 20 doden vielen, en de twee aanvallers gedood werden.
Volgens een bron binnen het EUTM probeerden vier gewapende aanvallers het hotel maandagavond binnen te dringen. Een van hen werd uitgeschakeld en de drie anderen worden opgespoord.
Op de Facebookpagina van de EUTM-missie staat dat hun hoofdkwartier rond 18.33 uur werd aangevallen, en dat niemand van het personeel gewond raakte. “Momenteel bewaakt het personeel het hoofdkwartier en patrouilleren de Malinese veiligheidstroepen in de omgeving”, zo klinkt het nog.
Een bron binnen het Malinese leger stelt dat er een kamikaze is onder hen. “We roepen op tot kalmte. De situatie is onder controle. De veiligheidstroepen zijn ter plaatse”, zo verzekerde per sms de adviseur van president Ibrahim Boubacar Keïta, momenteel op staatsbezoek in Namibië.
Aan de EUTM-missie, die zo’n 600 personeelsleden telt, nemen Europese soldaten uit 25 landen deel. Ze werd opgericht in februari 2013, na de Franse operatie Serval. Die was gericht op de neutralisering van gewapende islamistische groeperingen in het noorden van het land. Het doel van de EUTM-missie is het slecht opgeleide en slecht uitgeruste leger weer op poten te zetten.

Bron: Belga