"Maak met ouders afspraken om zo weinig mogelijk op de school te komen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Vlaamse scholen kregen vanmiddag extra informatie over de maatregelen die ze kunnen nemen nu het "dreigingsniveau vier" van kracht is. Er wordt onder meer gevraagd om de leerlingen na schooltijd druppelsgewijs de school te doen verlaten, eventueel het aantal ingangen te beperken en met ouders afspraken te maken om zo weinig mogelijk op school te komen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft de maatregelen naar de scholen verstuurd via een nieuwe Schooldirect, een elektronische mededeling aan de schooldirecties.

"Hou de leerlingen bij een volledige lesdag zo veel mogelijk ook 's middags op school onder toezicht van het eigen personeel. Probeer de leerlingen op het einde van de schooldag zo veel mogelijk 'druppelsgewijs' de school te doen verlaten en niet gelijktijdig. Geef leerlingen ook de boodschap om niet aan de schoolpoort te blijven hangen. Dit geldt ook indien er maar een halve lesdag voorzien is of een ander dagregime (bv. examens)", staat er in de mededeling.

"Beperk het aantal personen die sleutels bezitten tot een strikt minimum. Zorg ervoor dat je te allen tijde weet wie welke sleutels in zijn bezit heeft en neem indien nodig maatregelen om dat aantal in te perken", staat er ook te lezen.

"Wees alert voor personen die niet thuishoren op school. Laat op het schoolterrein enkel mensen binnen die er effectief moeten zijn. Maak ook met de ouders afspraken om zo weinig mogelijk op de school te komen."

"Laat mensen die de leerlingen goed kennen als 'sluiswachter' optreden bij de in- en uitgangen van de school. Beperk eventueel het aantal toegangen tot de school. Hou de schoolpoort zo veel mogelijk gesloten".

Na de Nationale Veiligheidsraad van vanmiddag volgt er mogelijk een nieuwe communicatie.

bron: Belga