Juncker spreekt met Michel, Merkel en Hollande

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft na de aanslagen in Brussel onder meer contact gehad met premier Charles Michel, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande, zo heeft zijn woordvoerder meegedeeld op de ingekorte dagelijkse persbriefing. Aan alle gebouwen van de Commissie hangen de vlaggen intussen halfstok. Over de inhoud van de gesprekken van Juncker, onder meer ook met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de leiders van de andere Europese instellingen, wou de zegsman niets kwijt. “De situatie rondom ons biedt voldoende redenen.”

Juncker bevindt zich in het Berlaymontgebouw en coördineert samen met vicevoorzitster Kristalina Georgieva en de veiligheidsdiensten de situatie en bekommert zich om de veiligheid van het personeel. Het alarmniveau is in overleg met de Belgische autoriteiten en de andere instellingen opgetrokken van “geel” naar “oranje”. Dat is nog niet het hoogste niveau, zo stipte de woordvoerder aan.

“De Europese Unie en de Europese instellingen moeten en zullen vastberaden blijven. Hier in de hoofdstad van de Europese Unie zijn we verenigd tegen het terrorisme, in totale solidariteit met de bevolking van Brussel”, aldus de woordvoerder van Juncker. De zegsman wou nog niet ingaan op vragen over de eventuele gevolgen van de terreuraanslagen voor bijvoorbeeld Schengen.

bron: Belga