Eén bom niet ontploft op luchthaven

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het luchthavengebouw waren drie bommen aanwezig, waarvan één niet is ontploft. Dat heeft de Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte gezegd op een gezamenlijke persconferentie met de CEO van Brussels Airport Company Arnaud Feist. "Het was een dramatische dag. We wisten allemaal dat de terroristische dreiging in België reëel was, maar niet tot op de hoogte die we vandaag hebben gezien", aldus De Witte.

Uit een balans van De Witte blijkt dat bij de dubbele ontploffing rond 8 uur meer dan tien doden zijn gevallen en 70 à 80 mensen gewond zijn geraakt. De zoektocht naar wapens en explosieven is momenteel afgerond. Bijkomende onderzoeksdaden zijn nog aan de gang, en zullen ook woensdag nog worden voortgezet.

"In overleg met het parket evalueren we de mogelijkheid om de luchthaven woensdagmiddag opnieuw te openen", zegt de CEO van Brussels Airport Arnaud Feist.

Op het moment van de aanslagen waren in de vertrekhal van de luchthaven een duizendtal mensen aanwezig, onder wie een zestigtal agenten van Securitas België. Geen van die laatste raakte gewond, zo zegt het bedrijf dinsdag.

Vandaag werden zowat 600 vluchten geannuleerd, waaronder 180 van Brussels Airlines en alle geplande Ryanairvluchten.

Ryanair wil woensdag vanuit Charleroi vluchten laten opstijgen die aanvankelijk gepland waren voor vertrek op Zaventem. Thomas Cook kondigde eerder al een gelijkaardige maatregel aan: wie met de maatschappij vertrekt naar Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife en Marsa Alam zal opstijgen uit Luik.

bron: Belga