De Block: “Medische hulpverlening na aanslagen is zeer vlot verlopen”

“De medische hulpverlening is deze ochtend na de aanslagen zeer vlot verlopen. Alle slachtoffers zijn snel overgebracht naar ziekenhuizen die hen de beste zorgen konden geven gezien hun verwondingen.” Dat stelt minister van Volksgezondheid Maggie De Block in een mededeling waarin ze ook haar dank uitdrukt voor de inzet van de hulpverleners en de families van de slachtoffers veel sterkte toewenst. Frankrijk heeft 10 MUG-diensten en 2 heli’s aangeboden, maar Volksgezondheid heeft geen beroep op deze hulp hoeven te doen, kondigt ze nog aan. Meteen na de aanslag in Zaventem is het medisch interventieplan provincie Vlaams-Brabant afgekondigd. De nooddiensten uit Brusselse ziekenhuizen hebben hulp geboden op de luchthaven. En het crisis-coördinatiecentrum van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft aan ziekenhuizen in de omliggende provincies gevraagd versterking te sturen, licht de minister toe. Dit houdt in dat ziekenwagens en MUG’s uit de provincies op vaste punten langs de snelwegen klaarstaan om hulp te bieden. De versterking vanuit Henegouwen stond snel klaar in Nijvel, vanuit Antwerpen in Puurs en vanuit Oost-Vlaanderen in Groot-Bijgaarden.
De slachtoffers van de aanslag in Zaventem zijn geëvacueerd naar 15 ziekenhuizen in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg om de ziekenhuizen in Brussel niet meteen te belasten.

Na de tweede aanslag in het metrostation Maalbeek is het medisch noodplan Brussel afgekondigd en de medische ploegen uit de provincies, de versterking die klaarstond aan de rand van Brussel, hebben hier hulp geboden. Alle universitaire ziekenhuizen in het land hebben op vraag van het coördinatiecentrum Volksgezondheid hun noodplan gelanceerd evenals alle ziekenhuizen in Vlaams-Brabant. De slachtoffers van de aanslag in het metrostation zijn naar Brusselse ziekenhuizen gebracht.

bron: Belga