Duizendtal mensen vast in Zaventem

Illustration picture shows an ambulance at the scene in the Wetstraat - Rue de la Loi, which has been evacuated after an explosion at the Maelbeek - Maalbeek subway station in Brussels, Tuesday 22 March 2016. Brussels' public transport company STIB-MIVB has confirmed 15 deaths and 55 injured people after an explosion at the Maelbeek - Maalbeek subway station, an unknown number of people is still blocked underground. Earlier today two explosions in the departure hall of Brussels Airport in Zaventem took the lives of 11 people, 81 got injured. Government sources speak of a terrorist attack. The terrorist threat level has been heightened to four across the country. BELGA PHOTO PHILIPPE FRANCOIS

In heel Vlaanderen zijn ziekenhuizen en gemeenten te hulp geschoten om het groot aantal slachtoffers op te vangen. Een duizendtal mensen werd geëvacueerd vanop de luchthaven en naar de sporthal van Zaventem gebracht, waar ze worden opgevangen.

De meeste mensen werden bij de evacuatie van de luchthaven te voet naar het centrum van Zaventem gestuurd. Er werden ook bussen ingelegd die een groot deel van de mensen naar de sporthal van de gemeente brachten, die is ingericht als opvangcentrum. Volgens de politie gaat het in totaal om een duizendtal mensen. De meesten werden aangeraden de trein naar Leuven te nemen, omdat daar meer mogelijkheden zijn om te overnachten of verder te reizen. Voor de buitenlandse toeristen is dat echter niet zo gemakkelijk. Ze weten vaak niet waar Leuven precies ligt en hebben veel vragen omtrent hun bagage, die is achtergebleven op de luchthaven, en vragen zich af wanneer ze hun vlucht hebben. Ook de familie in het buitenland geruststellen, blijkt niet altijd even eenvoudig.

Naar UZ Leuven campus Gasthuisberg werden zeven slachtoffers overgebracht, waaronder drie zwaargewonden en vier lichtgewonden. Het gaat vooral om personen met brandwonden, fracturen en diepe snijwonden, door glas en nagels die in de bommen zijn geplaatst. Het ziekenhuis heeft volgens CEO van Gasthuisberg Marc Decramer de nodige capaciteit om slachtoffers op te vangen. Ook het dagschema van het ziekenhuis is aangepast. Onder meer werden enkele operaties uitgesteld, waardoor er extra capaciteit is om gewonden op te vangen.

Het Militair ziekenhuis van Neder-over-heembeek vangt momenteel 55 gewonden op. Acht daarvan zijn zwaargewond en verblijven in het brandwondencentrum. “Vijf zwaargewonden zullen hier verzorgd worden”, zegt perswoordvoerder Bernard Bolly. “Drie anderen moeten overgeplaatst worden omdat wij de nodige operaties niet kunnen uitvoeren.” Zij zullen met de helikopter naar het Erasmusziekenhuis in Brussel en het UZ Gasthuisberg gebracht worden.

Het Militair ziekenhuis van Neder-over-heembeek vangt momenteel 55 gewonden op. Acht daarvan zijn zwaargewond en verblijven in het brandwondencentrum. Ook ziekenhuizen in Bonheiden, Aalst, Mechelen, Antwerpen en omliggende gemeenten vangen slachtoffers op. 

Foto Belga / P. Francois