Minstens 11 doden en 81 gewonden bij twee explosies in luchthaven Zaventem

Er hebben vanmorgen twee ontploffingen plaatsgevonden in de vertrekhal van Brussels Airport. Een regeringsbron zegt aan de VRT dat het om een aanslag gaat en dat de situatie zeer ernstig is. Volgens de brandweer zijn er minstens 11 doden en 81 gewonden gevallen. 

Rond acht uur deze ochtend vonden er kort na elkaar twee explosies plaats in de verktrekhal van Brussels Airport. Twee mensen die in de Starbucks waren, hoorden daar een eerste explosie, zagen vervolgens iedereen naar buiten rennen en hoorden dan een tweede explosie.

Het is nog niet bevestigd dat het gaat om een aanslag. Intussen zijn de hulpdiensten ter plaatse en de hal is geëvacueerd. De politie heeft het treinverkeer van en naar Zaventem stilgelegd en alle toegangswegen naar de luchthaven afgesloten, enkel de hulpdiensten mogen nog door. Aankomende vluchten worden afgeleid naar de luchthavens van Oostende en Luik.

De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse in Zaventem. De luchthaven is volledig geëvacueerd. De meeste reizigers worden te voet doorgestuurd naar het centrum van Zaventem. Er worden ook bussen van de gemeente ingelegd om geëvacueerde reizigers naar de lokale sporthal te brengen, die is ingericht als opvangcentrum. De luchthaven blijft zeker gesloten tot morgenochtend 6 uur.

 

Mensen die zich zorgen maken kunnen contact opnemen met het crisiscentrum op het nummer 02/506.47.11. Ondertussen is ook een callcenter op het nummer 1771 geopend waar families van potentiële slachtoffers en reizigers terechtkunnen met vragen. Mensen die in Brussel of op de luchthaven zijn, kunnen ook op ikbenveilig.rodekruis.nl/brussel aangeven dat ze in veiligheid zijn. Op diezelfde site kunnen familieleden en vrienden van mensen terecht om te weten te komen of hun vrienden veilig zijn.

Het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, heeft het dreigingsniveau voor heel België opgetrokken naar niveau 4. Dat is het hoogste niveau, meldt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Posted by Jef Versele on Tuesday, 22 March 2016

Foto Facebook / J. Versele