Steun vanuit alle hoeken van de wereld

De hele wereld reageert op de aanslagen. Een overzicht.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Europees president Tusk "geschokt"

Donald Tusk, Europees president

Tusk spreekt van een "nieuw dieptepunt van de terroristen ten dienste van haat en geweld". "De Europese instellingen zijn te gast in Brussel dankzij de generositeit van de Belgische regering en de bevolking. De Europese Unie zal nu ook solidariteit tonen en Brussel, België en Europa helpen om deze terreurdreiging het hoofd te bieden.”

 

Gwendolyn Rutten, voorzitser Open Vld

"Dit is een aanslag op onze vrijheid en op onze liberale waarden. Maar meer dan ooit zullen we de veerkracht tonen om onze vrijheid te laten overwinnen. Hoe donker deze dag ook is, samen komen we hier uit.”

Moslimexecutieve

Het Executief van de Moslims van België (EMB) "veroordeelt met klem en zonder voorbehoud de aanslagen” en roept in naam van alle moslimburgers, op tot eenheid en tot eensgezindheid om een front te vormen tegen geweld en terrorisme, en het herbevestigt "zijn verbondenheid met de democratische waarden".

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal Navo

"We staan allemaal schouder aan schouder met onze bondgenoot België op deze donkere dag. Terrorisme zal democratie niet vernietigen en onze vrijheden niet wegnemen.

 

 

 

Elio Di Rupo, voorzitter PS

"De gebeurtenissen versterken ons nog in onze overtuiging om al diegenen te bestrijden die onze vrijheden, onze manier van leven en onze democratische waarden aanvallen. Doorheen onze geschiedenis zijn we ergere gebeurtenissen en zwaardere wandaden overkomen."

Ivan Mayeur, burgemeester van Brussel

De haat heeft toegeslagen in onze stad. Dit is een aanslag tegen onze waarden, vrijheid en democratie. Er wacht ons een grote taak om van Brussel opnieuw een open, kosmopolitische stad te maken.

Conservatieve nieuwszender Fox haalt zwaar uit naar Trump

Donald Trump, Amerikaans presidentskandidaat

"Herinneren jullie je nog hoe mooi en veilig Brussel was? Niet meer, het is van een andere wereld! De VS moeten waakzaam en slim zijn."

 

 

Koning Filip en Koningin Mathilde

"Geconfronteerd met deze laffe en gruwelijke daden, gaan de gedachten van de Koning en de Koningin in de eerste plaats naar de slachtoffers en hun families en naar de hulpdiensten die alles in het werk zetten om de slachtoffers op te vangen."

Marianne Thyssen, eurocommissaris

“Deze aanslagen zijn een aanslag op onze waarden en manier van samenleven. We moeten onze waarden ten alle koste verdedigen."

Hollande herdenkt voor het eerst wapenstilstand in Algerijnse oorlog

François Hollande, Franse president

“Heel Europa is getroffen door deze aanslagen. We moete onontbeerlijk voorzieningen nemen tegenover de Ernst van de dreiging.”

 

Willem-Alexander, Nederlandse koning

"Nederland leeft intens mee met de mensen die zijn getroffen en met de inwoners van Brussel die nu in onzekerheid en angst leven.”

Bart De Wever, Antwerps burgemeester en voorzitter N-VA

"Het heeft er alle schijn van dat we de zwartste dag beleven in de geschiedenis van ons land sinds de Tweede Wereldoorlog”