Het openbaar vervoer wordt geleidelijk hernomen

A Belgian soldier patrols outside Brussels Central Station as people are allowed in small groups of ten to reach the station in order to take their commuter train following attacks in Brussels on March 22, 2016. Airlines cancelled hundreds of flights and European railways froze links with Brussels after a series of bombs blasts killed around 35 people in the city's airport and a metro train, sparking a broad security response. / AFP / EMMANUEL DUNAND

Dreigingsniveau 4 blijft van kracht in het hele land. Het bovengronds openbaar vervoer is geleidelijk terug op gang getrokken. Bedoeling is om het gewone leven zo snel mogelijk te hernemen, zij het met meer militairen op straat.

Vlak na de aanslagen werd Brussel volledig lamgelegd. Op aanraden van politiediensten en het Federaal Crisiscentrum werden winkels en scholen gesloten en bleven mensen zoveel mogelijk binnenshuis. Omstreeks 16 uur verviel dat advies, en kwam het openbare leven en het openbaar vervoer opnieuw rustig op gang.

Trein

Treinstations Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid zijn opnieuw geopend met extra beveiliging. De toegangen worden beperkt tot één ingang. Voor Brussel-Zuid is dat het Hortaplein, voor Brussel-Centraal het Europakruispunt en voor Brussel-Noord is dat de Albert II-laan. De treinen rijden volgens het gebruikelijke vervoersplan, behalve voor de stations Brussel-Schuman, Brussel-Nationaal-Luchthaven en Brussel-Luxemburg, die niet bediend worden. Reizigers moeten wel rekening houden met vertragingen of afgeschafte treinen.

Het Thalys-verkeer werd dinsdagochtend op het hele netwerk stilgelegd. Ook de Eurostar annuleerde alle treinen tussen Londen en Brussel.

Bus en metro

Ook de dienstverlening van De Lijn naar Brussel is na een onderbreking terug op gang gekomen. Het rittenschema is wel aangepast naar aanleiding van terreurniveau 4. Op de website van De Lijn kunnen reizigers terecht voor meer informatie.

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB heeft in de loop van dinsdagmiddag opnieuw trams en buslijnen in de omloop gebracht. Concreet gaat het om 11 Noctis-nachtbuslijnen, die vertrekken aan het Centraal Station en buslijn 46. Ook tramlijnen 92, 93 en 94 worden bediend. Het gaat om een noodnet om mensen de kans te geven om naar huis te gaan.

De metrostations bleven lange tijd gesloten. Minister-president van het Brussels Gewest Rudi Vervoort hoopte metrolijnen 2 en 6 tegen de avond terug operationeel te maken. Lijnen 1 en 5 zullen nog lang buiten strijd zijn. Ook in Charleroi blijven alle metrostations gesloten.

Auto

De tunnels van de kleine Brusselse ring en de Louizalaan werden na enkele uren opnieuw geopend voor het verkeer. Ook de NAVO-tunnel richting centrum en Zaventem is opnieuw open. De tunnels Belliard, Jubelpark, Wet en Reyers-Centrum blijven voorlopig dicht. De aangescherpte controles op snelwegen tussen Antwerpen en Bergen op Zoom (A4), tussen Antwerpen en Breda (A16) en tussen Brussel en Geleen (A76) veroorzaakten flinke files aan de Belgisch-Nederlandse grens.