Getuigenis: “Er was een kreet, vervolgens de duisternis”

Illustration picture shows people evacuated from the scene in the Wetstraat - Rue de la Loi, which has been evacuated after an explosion at the Maelbeek - Maalbeek subway station in Brussels, Tuesday 22 March 2016. This morning two bombs exploded in the departure hall of Brussels Airport and another one in the Maelbeek - Maalbeek subway station, which made around 30 deadly victims and 230 injured people in total. ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant - Daesh) claimed responsability for these attacks. The terrorist threat level has been heightened to four across the country. BELGA PHOTO PHILIPPE FRANCOIS

“Ik was onder de indruk met de snelheid waarmee de hulpdiensten ter plaatse kwamen”. Dat zegt de getuige Paul Brasseur, die als informatieambtenaar in de Senaat werkt. Hij was als passagier aanwezig op het metrotoestel dat dinsdagmorgen even na 9.00 uur aan het station van Maalbeek getroffen werd door de terreuraanslag.

“We zaten twee coupés verder dan hetgene dat ontplofte. Het gebeurde op het moment dat de metro weer het uit het station van Maalbeek vertrok”, zegt de nog geëmotioneerde getuige. “Er was een kreet, vervolgens de duisternis. Er kwam rook binnen in de cabine. Er waren ook vlammen aan de zijkant, waarschijnlijk als gevolg van de brokstukken, en veel rook, steeds meer.”

De passagiers probeerden daarna tevergeefs de deuren van de metro te openen of vensters stuk te slaan. Maar daarna realiseerden ze zich dat de vensters aan de andere kant van het toestel door de explosie al waren vernietigd. “We zijn toen via de vensters naar buiten gegaan en zijn per tien à vijftien vertrokken, in ganzenpas. Het was donker, maar we konden ons dankzij de lichtbakens oriënteren richting het dichtstbijzijnde station, Maalbeek.”