Bewijs van evolutie dat je kunt terugvinden op je lichaam

Waarom kunnen we bewegen met onze oren? Waarom krijgen we kippenvel als we het koud hebben? Waarom hebben we nog een staartbeentje? Omdat we het geërfd hebben van onze voorouders. 

Ons lichaam is een museum van natuurlijke evolutie. Zo is de aanwezigheid van de ‘Palmaris Longus’ in de pols een restant van onze voorouders. Het is een spier die vroeger nodig was om te grijpen en om zich voort te bewegen met de armen. Nu is het de eerste spier die chirurgen wegnemen voor de reconstructie van van andere lichaamsdelen. Dat wijst erop dat de spier overbodig geworden is. Ondertussen zal ongeveer 10% van de mensen de spier niet meer terugvinden in hun onderarm.

Ook de spieren rond onze oorschelp stammen uit ons verleden. Dieren gebruiken ze nog steeds om geluidsbronnen te lokaliseren.

Kippenvel is nog zo’n erfenis. Bij dieren zorgen opstaande haren voor meer isolatieruimte. Bovendien is het gelinkt aan het adrenalinehormoon bij gevaar. Dat zou bij mensen een verklaring kunnen zijn voor rechtstaande nek- of armhaartjes tijdens het horen van een mooie stem of het zien van een emotioneel beeld.