Unia en 11 lokale overheden voeren actie tegen racisme en discriminatie

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Gent en tien andere steden voert Unia actie tegen racisme en discriminatie. Er worden bijna 25.000 buttons met de slogan "ik behandel iedereen gelijkwaardig" verdeeld onder stadspersoneel, maar ook dat van OCMW, politie en scholen. In Gent kreeg elke medewerker van de stad, het OCMW, politie en stedelijk onderwijs een button met de slogan, net als een postkaart met als boodschap "met vooroordelen kom je nergens, met elkaar gaan we vooruit" en een stuk chocolade. "We delen twee formaten chocolade uit en het toeval bepaalt wie een groot of klein stuk krijgt", zegt HR-medewerker Sarah De Geest (stad Gent). "Dat zal voor sommigen als onrechtvaardig overkomen, maar de bedoeling is om op die manier te sensibiliseren."

Over heel Vlaanderen worden bijna 25.000 buttons onder stadpersoneel, maar medewerkers van lokale OCMW's, politiezones en onderwijs verspreid in samenwerking met Unia. In Gent deelden schepen van Personeelsbeleid Martine De Regge, schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz, OCMW-voorzitter Rudy Coddens en Sofie D'Hulster van Unia Regio Gent sensibiliseringspakketjes uit aan Gents stadspersoneel. "Het dragen van de button door medewerkers van de lokale overheid is een sterk symbolisch signaal voor meer gelijkheid in onze stad en tegen racisme en discriminatie in onze stad", zeggen de initiatiefnemers. "De medewerkers vervullen immers een voorbeeldfunctie en vormen het gezicht van de stedelijke overheid."

In maart 2015 lanceerde Gent haar actieplan racisme- en discriminatiebestrijding, met als speerpunten het uitvoeren van praktijktesten op de woninghuurmarkt, het uitvoeren van controles op het aanwervingsbeleid van contractanten van de stad, een eigen gelijkekansencampagne en het behalen van streefcijfers voor diversiteit.

bron: Belga