Proces van start tegen Pools koppel wegens piramidefraude van 200 miljoen euro

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Gdansk is het proces begonnen tegen een Pools koppel dat verdacht wordt van piramidefraude ten belope van ongeveer 200 miljoen euro. Zowat 19.000 klanten van hun investeringsonderneming Amber Gold zijn gedupeerd, zo melden verschillende media. De feiten waarvan Marcin P. en diens echtgenote Katarzyna beschuldigd worden gaan terug tot de periode 2009-2012. Volgens een klassiek schema beloofden ze aan spaarders om hun geld te investeren in goud of andere waardevolle metalen, en eens de piramide groeide, keerden ze hen grote interesten uit, die tot 16 procent per jaar opliepen.

Daarnaast staan ze ook terecht voor witwassen, aangezien de opgehaalde fondsen via verschillende rekeningen en ondernemingen van hun groep passeerden, waaronder een lagekostenluchtvaartmaatschappij, OLT Express, die al snel bankroet ging.

Het proces dreigt ook een politieke weerslag te krijgen. Volgens mediaberichten zou de zoon van toenmalig premier Donald Tusk, vandaag voorzitter van de Europese Raad, gewerkt hebben voor de luchthaven van Gdansk en OLT Express. Michal Tusk, toen 30 jaar oud, ontkende ook maar een ethische regel overtreden te hebben.

In het dossier hebben speurders niet minder dan 20.000 getuigen gehoord. Van de verdwenen 200 miljoen euro kon slechts iets meer dan een derde gerecupereerd worden en terugbetaald aan de slachtoffers.

Het proces ging in ware tabloidsfeer van start. Zo zorgde een bomalarm voor twee uur vertraging, kwam Katarzyna P. naar de rechtbank vanuit een moederhuis, waar ze onder toezicht verblijft met een kind dat volgens lokale media verwekt werd door een gevangenisbewaker tijdens haar detentie. Haar echtgenoot zou dan weer weigeren te antwoorden op elke vraag, inclusief die van zijn eigen advocaat.

bron: Belga